Konaković i Al-Maliki u diskusiji o Fondu za napredak malih i srednjih preduzeća: Finansiranje projekata za buduću ekspanziju

PRVA
2 minuta čitanja

Ministar za vanjske poslove Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, se susreo sa svojim kolegom, ministrom za vanjske poslove Države Katar, sultanom Saadom Al-Moraikhijem, tokom svog boravka u Njujorku 20. septembra 2023. godine.

Na sastanku su ministri Konaković i Al-Moraikhi naglasili dobrih i prijateljskih odnosa između dvije države, bez ikakvih neriješenih pitanja. Raspravljali su o razvoju i implementaciji postojeće inicijative Katara za osnivanje Fonda za prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Katara. Ovaj fond bi bio namijenjen finansiranju projekata za unapređenje malih i srednjih preduzeća u BiH, posebno usmjerenih ka mladim preduzetnicima sa kvalitetnim idejama.

Ministri su također primijetili da nedostaju dovoljno razvijeni ekonomski odnosi uz dobre političke odnose između dvije države. Zbog toga su se složili da je neophodno intenzivirati suradnju u sektorima kao što su energetika, turizam, proizvodnja hrane i vode, kao i projektima infrastrukture.

Pored susreta sa katarskim ministrom, ministar Konaković je također imao sastanak sa palestinskim ministrom vanjskih poslova, Riyadom Al-Malikijem, tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ministar Konaković je istakao podršku Bosne i Hercegovine svim konstruktivnim naporima za mirno rješavanje arapsko-izraelskog sukoba i uspostavljanje trajnog mira. Također, osudio je svaki oblik nasilja i rata.

- Oglas -

Ministar Al-Maliki je pozvao ministra Konakovića na službeni posjet Palestine, koji bi mogao uslijediti do kraja godine. Naglašena je potreba za redovnim političkim konsultacijama između dvije države.

Ovi susreti i razgovori svjedoče o želji obje zemlje da poboljšaju bilateralne odnose i prodube suradnju u raznim sektorima. Bosna i Hercegovina nastavlja podržavati mirne inicijative i aktivnosti koje će doprinijeti stabilnosti u regiji.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar