Home Bosna i Hercegovina Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

by admin

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovat će 1. i 2. marta 2024. godine, na poziv ministra vanjskih poslova Republike Turske Hakana Fidana, na Trećem Antalija diplomatskom forumu.

Ministar Konaković će prvog dana boravka u Antaliji prisustvovati svečanom otvaranju Trećeg Antalija diplomatskog foruma na kojem će se obratiti predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan i ministar vanjskih poslova Republike Turske Hakan Fidan.

Tokom učešća na Antalija diplomatskom forumu, ministar vanjskih poslova BiH će biti govornik na panelu pod nazivom “Izazovi i prilike na Balkanu”, u okviru kojeg će se razmijeniti mišljenja i stavovi o aktuelnim zbivanjima u našoj regiji kao i regionalnoj saradnji. Na panelu će uz ministra Konakovića učestvovati prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani te specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan lord Stuart Peach.

Na marginama 3. Antalija diplomatskog foruma ministar Konaković će održati niz bilateralnih sastanaka, a prisustvovat će i svečanoj večeri koju za šefove izaslanstava priređuje predsjednik Republike Turske.

Antalija diplomatski forum predstavlja godišnju konferenciju međunarodne diplomatije koja se, od 2021. godine, održava u Antaliji. Forum će i ove godine okupiti visoke dužnosnike, diplomate, akademike i vojne stručnjake iz cijelog svijeta kako bi razmijenili mišljenja i ideje o aktuelnim globalnim pitanjima koja se odnose na diplomatiju, međunarodne odnose i globalno upravljanje. Ovogodišnji Forum pod nazivom “Unapređenje diplomatije u vremenima previranja”, ukazuje na značaj ove platforme u jačanju diplomatije kao instrumenta u promoviranju međusobnog razumijevanja i saradnje te potencijalnog rješavanja brojnih pitanja u cilju očuvanja globalnog mira i sigurnosti.

 

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima