Kultna aplikacija za sušanje muzike: Stiže novi Winamp – za iPhone i Android

PRVA
2 minuta čitanja

Omiljeni muzički player iz 90-ih i 2000-ih još uvijek nije rekao posljednju riječ.

Winamp je potvrdio da ima više od 17.000 umjetnika na svojoj “Winamp for Creators” platformi, a javne verzije Winamp Mobile aplikacije za Android i iOS još uvijek su u opticaju da budu dostupne ove godine.

Početkom 2023. godine stigla je potpuno nova verzija Winampa, nakon nekoliko godina tišine. Klasična verzija i dalje postoji, kao i osnovna verzija najnovijeg servisa na adresi player.winamp.com, koja je dostupna i za desktop i za mobilne pretraživače. Međutim, u aprilu je kompanija konačno lansirala Winamp Mobile, doduše u beta obliku, koji je još uvijek u aktivnom razvoju.

Ove nedjelje, Winamp je objavio saopćenje za javnost u kojem se navodi da sada postoji preko 17.000 umjetnika na Creators Platformi, koja ima za cilj da bude nešto slično Patreonu, gdje fanovi mogu da podrže umjetnike i da se pretplate na muziku. Kao rezultat toga, umjetnici imaju potpunu kontrolu nad distribucijom i monetizacijom svog rada. Naravno, većina tih pjesama dolazi sa druge platforme, Jamendo, čiji je vlasnik matična kompanija Llama Group, ali to je znak da se stvari kreću u pravom smjeru.

- Oglas -

Prema navodima iz Winampa, očekuje se da će platforma uključivati oko 100.000 umjetnika do kraja 2024. Međutim, u bliskoj budućnosti, objaviće svoju NFT ponudu, kao i Winamp Mobile koji će biti dostupan javnosti.

“Konačna mobilna verzija Winamp Playera takođe je planirana za kraj 2023. godine”, navodi se u saopštenju. Nažalost, nismo nije poznato koliko će funkcija biti dostupno. Ne zna se da li će omogućiti reprodukciju lokalnih media datoteka pored striminga, NFT integracije ili nekih drugih funkcija koje kreatori budu nudili

U svakom slučaju, Winamp je trenutno dostupan za iOS i Android u beti, a zvanična verzija se očekuje uskoro.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar