Kvalitet zraka u KS loš, izdato upozorenje građanima

PRVA
1 minuta čitanja

Na svim mjernim lokalitetima u Kantonu Sarajevo i danas su evidentirane visoke vrijednosti zagađujućih PM 10 čestica.

Zbog promjenjivih vremenskih prilika, koncentracije ovog polutanta u zraku osciliraju, dok vrijednosti ostalih praćenih polutanata nisu povećane.

Kako najavljuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do kraja dana, kao i u srijedu i četvrtak očekuju se povremene padavine u vidu kiše, sa slabom inverzijom tokom jutarnjih i večernjih sati i vjetrom slabog intenziteta, promjenjivog smjera. Ovakvi meteorološki uslovi neće doprinijeti da kvalitet zraka bude zadovoljavajući. Kvalitet zraka se prati kontinuirano, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o svim eventualnim mjerama.

Trenutno, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju osobama sa hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima, kao i onima sklonim težim alergijskim reakcijama, starijoj populaciji, hroničnim stabilnim bolesnicima, trudnicama, te mlađoj djeci da izbjegavaju boravak na otvorenom.

- Oglas -

Podsjetimo, glavni grad Bosne i Hercegovine sinoć je bilo najzagađeniji grad na svijetu, prema podacima platforme IQ Air. U bh. prijestolnici je malo prije ponoći izmjeren indeks zagađenja 357, što je okarakterisano kao vrlo nezdravo. Iza Sarajeva na listi su se našli, sada već standardni Delhi (Indija, 356), Lahore (Pakistan, 348), Hanoi (Vietnam, 225), Karachi (Pakistan 208), Dhaka (Bangladeš, 180) i Skoplje (Sj. Makedonija, 172).

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar