Home Svijet Macron traži ‘istinu i pravdu’ u istrazi ubistva više od stotinu Palestinaca

Macron traži ‘istinu i pravdu’ u istrazi ubistva više od stotinu Palestinaca

by admin

Zdravstvena služba Gaze saopćila je da su izraelske snage u četvrtak ubile više od stotinu Palestinaca dok su čekali isporuku pomoći. Izrael je za pogibije okrivio masu koja je okružila kamione s pomoći, navodeći da su žrtve pregažene.

– Duboko ogorčenje slikama koje dolaze iz Gaze gdje su izraelski vojnici gađali civile, i izražavam najoštriju osudu te pucnjave i pozivam na istinu, pravdu i poštovanje međunarodnog prava – navodi Macron u objavi na društvenoj mreži X.

Kazao je kako je imperativ da se odmah uspostavi primirje u ratu.

Govoreći na radiju France Inter u petak, ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne kazao je da će Pariz podržati poziv Ujedinjenih nacija na nezavisnu istragu.

– Humanitarna situacija katastrofalna je već nekoliko sedmica, i ono što se desilo neodbranjivo je i neopravdano. Izrael treba da bude u stanju da to čuje i mora da prestane s tim – kazao je Sejourne za France Inter.

– Otišli smo i korak dalje, ljudi se bore za hranu i dolazi do nereda. Čuo sam zahtjev generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pokretanje nezavisne istrage i mislim da će Francuska to podržati – izjavio je Sejourne, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Možda vas zanima