Ministar Mijatović najavljuje dodatne poticaje za avio-prevoznike na Aerodromu Sarajevo

PRVA
2 minuta čitanja

Novi sadržaji na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS) sada doprinose da ovaj aerodrom ima izgled modernih aerodroma u svjetskim metropolama, izjavio je ministar ekonomije KS Zlatko Mijatović nakon obilaska aktuelnih radova. Ministar Mijatović se susreo s direktorom MAS-a Alanom Bajićem kako bi analizirao javni poziv koji je prethodno proveden, a dovelo je do povezivanja Sarajeva i Londona direktnim avio-prevozom.

Ovaj sastanak ministra Mijatovića i direktora Bajića iskorišten je za usaglašavanje planova daljnjih aktivnosti, s namjerom objavljivanja novog javnog poziva za subvenciju avio-kompanija za 2024. godinu. Na ovaj poziv će moći aplicirati avio-prevoznici koji nisu imali mogućnost prijaviti se na prethodni javni poziv, a koji su spremni da uvrste Sarajevo u svoju mrežu destinacija od sljedeće godine.

Ministar Mijatović je naglasio da je osnovni cilj privući što više turista u Kanton Sarajevo kako bi se osiguralo bolje poslovanje industrija povezanih s turizmom. Uvođenje novih avio-linija će također olakšati poslovanje preduzetnicima koji često imaju problema s nedostatkom direktnih letova za ključne destinacije. Povezivanje velikih svjetskih centara s Sarajevom putem direktnih letova ima za cilj povećanje ekonomskih tokova i približavanje Sarajeva globalnom tržištu.

Iz Ministarstva ekonomije KS najavljeno je da je planirano objavljivanje novog javnog poziva za poticaje avio-prevoznicima kako bi se privukao veći broj novih avio-linija. Ova akcija ima za cilj unaprijediti turizam i poslovanje u Kantonu Sarajevo, kao i povezivanje sa svjetskim centrima putem direktnih letova.

- Oglas -
Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar