Home Sport Moguća Superliga izgubila spor oko imena

Moguća Superliga izgubila spor oko imena

by admin

European Super League Company S.L. pokušao je registrovati svoj zaštitni znak u Evropskoj uniji, ali je Superligaen smatrao da bi to predstavljalo kršenje pravila, stoji u saopćenju.

“Vrlo smo sretni što se tijelo EU za zaštitni znak složilo da će zaštitni znak ‘THE SUPER LEAGUE’ u EU prekršiti vrijednost koju su danski klubovi uložili u 3F Superligu”, rekao je glavni izvršni direktor danske Superlige Claus Thomsen.

Evropska Superliga, uz pomoć kompanije za razvoj sporta A22, može se žaliti na odluku.

Podsjetimo, Evropski sud pravde krajem decembra 2023. presudio je da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona o natjecanju kada su prije dvije godine zabranile održavanje Superlige. Presuda ne znači da će se Superliga ponovno formirati, već samo da bi to u budućnosti trebalo biti dozvoljeno. Osnivači Superlige čelnici su moćnih evropskih klubova, Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

U svojoj presudi Evropski sud pravde naveo je da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoj dominantni položaj, zabranjujući klubovima da se natječu u Evropskoj superligi (ESL), iako taj projekt možda i neće biti odobren jer sud o njemu nije konkretno presudio, piše Index.hr.

Predsjednik Reala Florentino Perez, koji je u aprilu 2021. godine imenovan prvim zvaničnikom Superlige, odluku Evropskog suda tada je nazvao “pobjedom fudbala, navijača i slobode”. Dodao je da je to bio velik dan za historiju fudbala i cjelokupnog sporta te poručio da evropski fudbal “više neće biti monopoliziran”.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima