Moguće je da opet vidimo polarna svjetla kada Zemlju pogodi nova geomagnetska oluja ovih dana

PRVA
3 minuta čitanja

Polarna priredila su nedavno nevjerovatan prikaz i na našem nebu. Geomagnetska oluja stvorila je nezaboravan pogled i zabavila mnoge fotografe širom svijeta. Serija erupcija s Sunca poslala je solarni vjetar i plazmu prema Zemlji, uzrokujući uzastopna upozorenja na geomagnetsku oluju od strane NOAA-ovog Centra za predviđanje svemirskog vremena.

Mark Miesch, vodeći znanstvenik za solarni ciklus pri SWPC, pruža računalne modele za CME poput onih koji su uzrokovali ovosedmične geomagnetske oluje. Sateliti NOAA-e i NASA-e koji promatraju Sunce obavještavaju SWPC kada se dogodi solarni događaj, a zatim prognozeri svemirskih vremena rade na određivanju kada će ti utjecaji stići u atmosferu Zemlje.

Drugi niz svemirskih vremenskih pojava iz visokobrzinskog strujanja koronalne rupe (CH HSS) trebao bi stići od srijede do petka. NOAA SWPC je izdao umjereno G2 upozorenje na geomagnetsku oluju za utorak kao rezultat brzog solarnog vjetra povezanog s CH HSS-om i trajnih utjecaja događaja koronalne mase (CME) tokom vikenda, piše foxweather.com.
Aurora Borealis  - Bear Lake, Alaska

Šta uzrokuje ovoliku aktivnost aurora borealis?

“Ono što uzrokuje najveće geomagnetske oluje su te koronalne mase, ti oblaci plazme koji dolaze sa Sunca”, rekao je Mark Miesch, vodeći za solarni ciklus pri SWPC. “Za onaj protekli vikend bilo ih je troje; bila je serija od tri počevši s Noći vještica.”

- Oglas -

Iako CME-ovi trebaju između 1 i 3 dana da stignu do atmosfere Zemlje, koronalne rupe mogu imati dugotrajne učinke. Ove sunčane značajke izgledaju kao tamna područja na Suncu jer nemaju plazmu. Plazma putuje u svemir, slijedeći magnetske linije Sunca. “Ako HSS naiđe na sporije kretanje solarnog vjetra, stvara se udarna valovita fronta, a ta fronta može preplaviti Zemlju i izazvati prilično veliku magnetsku oluju”, dodao je.

Sunce se okreće svakih 27 dana, a ako Zemlja pogodi visokobrzinski tok, postoji šansa da bi ga mogla pogoditi ponovno za 27 dana, što se očekuje ovog tjedna. Solarni ciklus se pojačava Geomagnetske oluje i povezana aktivnost aurora borealis rezultat su pojačane aktivnosti Sunca kako se približava solarnom maksimumu tijekom 11-godišnjeg solarnog ciklusa.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar