Na Islandu se čeka erupcija vulkana, grad Grindavik doslovno tone

PRVA
2 minuta čitanja

Stanovnici jugozapadnog dijela Islanda nervozno čekaju moguću erupciju vulkana koja se najavljuje već danima.

Čak i ako ne dođe do provale magme, moguće da će proći mjeseci prije nego što će se evakuisani iz opasne zone moći vratiti kući.

Ribarski grad Grindavik sa svega 3400 stanovnika evakuisan je prije sedam dana jer ispod tla tutnji ogromna količina magme, uzrokujući pritom hiljade potresa. Seizmička aktivnost je već oštetila grad, ostavivši za sobom veliku pukotinu koja prolazi kroz Grindavik.

Islandski meteorološki odjel navodi kako će do erupcije najvjerovatnije doći negdje duž tunela magme dugačkog 15 km, s tim da je “glavna lokacija” područje sjeverno od Grindavika, u blizini planine Hagafell.

- Oglas -

Naime, ispod poluotoka Reykjaness formiran je dug tunel magme koji se proteže ispod Grindavika i zatim jugozapadno do mora. Stručnjaci procjenjuju da se magma nalazi na oko 800 metara ispod površine, piše The Guardian.

Zapadni dio Grindavika je od prošlog petka potonuo za više od jednog metra i nastavlja tonuti brzinom od oko 4 cm dnevno. Ako dođe do erupcije, mogle bi se pojaviti značajne štete na lokalnoj infrastrukturi i ispuštanja otrovnih para.

Obližnje geotermalno odmaralište Blue Lagoon, jedna od glavnih turističkih atrakcija Islanda, zatvoreno je barem do kraja mjeseca zbog opasnosti od erupcije.

Islanđani su naviknuti na vulkansku aktivnost jer žive iznad Srednjoatlantskog grebena. Euroazijska i Sjevernoamerička ploča odmiču se jedna od druge, nekoliko centimetara svake godine. No do ovakve situacije, odnosno evakuacije cijelog mjesta, nije došlo zadnjih 50 godina.

Stanovnici će možda morati čekati sedmicama prije nego što bude sigurno za povratak. Vlasti su im dopustile da se vrate kućama na pet minuta, kako bi uzeli vrijedne stvari i kućne ljubimce.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar