Najžustriji takmac Muskovoj “Tesli”: Kineski automobili u uzlaznoj putanji?

PRVA
4 minuta čitanja

Kada je prošle godine Elon Musk spomenuo najveće rivale na tržištu električnih vozila, nije pominjao poznata imena i kompanije koje ulažu velike svote novca u elektrifikaciju kao što su Volkswagen ili GM. Umjesto toga, izdvojio je konkurente iz Kine. Među mnogim proizvođačima e-vozila na ovom tržištu ističe se BYD, kompanija čiji akronim predstavlja “Build Your Dreams”, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Uspon ove firme iznenađujuć je za mnoge koji nisu upoznati sa stanjem u automobilskoj industriji, a tajnu uspjeha objašnjava izvršna direktorica tvrtke za američko tržište, Stela Li. Iako nije dostupan u SAD-u, BYD je započeo širenje na tržište Južne Amerike i nedavno je u Brazilu predstavljen još jedan model njihovog električnog vozila Dolphin.

Kineski automobili pružaju dodatnu vrijednost kupcima u pogledu unutrašnjeg dizajna, inovacija i visoke tehnologije, komentirala je Li. Na primjeru Dolphina istaknula je zašto je BYD postao toliko privlačan velikom broju kupaca, a na ovom vozilu možemo vidjeti razloge zbog kojih kineska kompanija uspješno konkurira poznatim automobilskim kompanijama.

Prvo, a mnogima i najvažnije, jest cijena. Na tržištu Meksika, primjerice, cijena iznosi 31 hiljadu dolara, no kako je objasnila Li, čim se otvore vrata ovog automobila, jasno je da nije riječ o jeftinom automobilu. Dolphin dolazi s nekim premium i high tech opcijama kao što su glasovna kontrola upravljanja prozorima, digitalni ključ, karaoke, te se na njegovom ekranu može igrati videoigrice. Pokreće ga 70kW motor i ima 44,9 kWh bateriju, a Li posebno ističe njegovu učinkovitost, odnosno nisku potrošnju.

- Oglas -

BYD nije postigao uspjeh preko noći, već je rezultat dugogodišnjih napora i ulaganja u različite tehnologije, posebno u baterijske tehnologije. Kad je osnovana, ova kineska kompanija se prvobitno fokusirala na razvoj baterija (sada ih outsourca brojnim drugim kompanijama, uključujući i Teslu, Toyotu, Kiu…), a zatim se počela baviti proizvodnjom komponenti za telefone. Prema Li, BYD proizvodi čak 20 posto komponenti za telefone diljem svijeta.

BYD je tako postao inženjerska kompanija koja svakodnevno prijavljuje čak 11 patenata, a jedan od ključnih faktora za njihov uspjeh i sposobnost proizvodnje vozila poput Dolphina je potpuna integracija. Naime, kompanija ima posebne odjele za svaku komponentu vozila – od telematike do klime, pa su sve komponente Dolphina proizvedene unutar same kompanije, osim guma i stakala.

Zahvaljujući tome, BYD može brže razvijati nove tehnologije i proizvoditi nove modele. Rok za razvoj novih vozila iznosi samo 18 mjeseci za kinesku kompaniju, dok je prosjek ostalim automobilskim kompanijama četiri godine. Još jedna važna stvar za BYD je što djeluje na iznimno konkurentnom kineskom tržištu, koje im služi kao “platforma za globalnu ekspanziju” na koju su stavili veliki naglasak. Kompanija se brzo širi i u Kini i globalno. Ranije ove godine, BYD je pretekao Volkswagen i postao vodeći proizvođač automobila u Kini, a slične planove sada imaju i na globalnom tržištu.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar