Napredak u obrazovanju Unsko-sanskog kantona: Novi Zakon donosi ključne promjene

PRVA
2 minuta čitanja

Današnji dan će biti zabilježen kao prekretnica u razvoju modernog obrazovnog sistema Unsko-sanskog kantona. Nakon dugogodišnjih priprema i mnogih pokušaja usvajanja, novi Zakon o obrazovanju je konačno svjetlo dana ugledao. Ovaj trenutak označava historijski značaj za obrazovni sektor našeg kantona jer zamjenjuje Zakon koji datira još iz 2004. godine.

Ministar Edvin Alijanović je nakon temeljne rasprave u skupštinskim klupama odgovorio na mnoge inicijative i prijedloge za izmjene i dopune Zakona, koji će biti detaljnije razrađeni i definisani podzakonskim aktima.

Ministar Alijanović ističe: “Ovaj Zakon označava početak sveobuhvatne reforme u sektoru osnovnog obrazovanja. Kroz njega smo definirali ključne promjene u obrazovnom procesu, uključujući nastavni proces, kurikulume, status i položaj prosvjetnih radnika, stručnih saradnika, formiranje kriznih timova, ulogu psihologa, proučavanje historijskih činjenica iz perioda ‘92-‘95, temeljeno na presudama međunarodnih sudova, upotrebu informacionih tehnologija u nastavi, veću brigu o psiho-fizičkom rastu i razvoju djece, itd. Posebno važno je istaknuti da će kurikularna reforma, koja je sada u završnoj fazi, uvesti koncept učenja baziranog na ishodima, što je u skladu s evropskim obrazovnim standardima koje smo težili postići. Također, želim naglasiti podršku koju su mnoge međunarodne organizacije pružile ovom Zakonu, posebno OSCE, ocjenjujući ga kao ključni element modernog obrazovanja u skladu s evropskim mjerilima.”

Osim tima ljudi u nadležnom resornom Ministarstvu koji su radili na pripremi Zakona, ministar Alijanović je također izrazio zahvalnost svim zainteresiranim stranama kao što su sindikati, prosvjetni radnici, roditelji i stručnjaci. Također je izrazio zahvalnost svojim prethodnicima, čiji su mandati inicirali izmjene koje, nažalost, do danas nisu dobile podršku većine u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

- Oglas -

Ovim novim Zakonom o obrazovanju, Unsko-sanski kanton iskoračuje prema modernizaciji svog obrazovnog sistema i osigurava da djeca budu bolje pripremljena za izazove budućnosti. Ključne promjene u nastavi, kurikulumima i podršci učenicima obećavaju svjetliju perspektivu za obrazovanje u ovom kantonu. Sada je vrijeme da zajednica podrži i aktivno sudjeluje u implementaciji ovih reformi kako bi se osiguralo kvalitetno obrazovanje za sve mlade generacije Unsko-sanskog kantona.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar