NASA-in teleskop uhvatio prizor u svemiru koji oduzima dah: Pogledajte čudesnu Rakovu nebulu

PRVA
1 minuta čitanja

James Webb svemirski teleskop (JWST) NASA-e snimio je nove poglede na prekrasnu nebulu, otkrivajući detalje koje dosad nismo vidjeli. Nebula je oblačna masa plina i prašine često formirana od ostataka umirućih ili eksplodirajućih zvijezda. Ovi oblaci su također kolijevke novih zvijezda, pri čemu plin i prašina pružaju gradivne blokove za stvaranje zvijezda.

Astronomi procjenjuju da u Mliječnom putu postoji desetine hiljada nebula, a JWST se nedavno usmjerio na jednu od njih: Rakovu nebulu, smještenu otprilike 6.500 svjetlosnih godina daleko, prenosi Science Alert.

U ponedjeljak je NASA objavila novu sliku Rakove nebule, na kojoj se jasno vidi mala bijela tačka u sredini. To je srce Rakove nebule, nazvano Rak pulsar.

Približno prije 1.000 godina, supermasivna zvijezda eksplodirala je u supernovu, ispustivši svoje vrele unutarnje dijelove u svemir. Međutim, gusta jezgra te zvijezde ostala je netaknuta i danas je Rak pulsar koji se nalazi u središtu nebu.

- Oglas -

Pulsar je brzo rotirajući objekt koji, u slučaju Rakove nebule, pojačava plinoviti materijal oko sebe, a što je JWST sada prvi put pokazao u zapanjujućim detaljima.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar