Nastaviti podržavati autonomiju, teritorijalnu cjelovitost i suverenost BiH

PRVA
2 minuta čitanja

Dr. Bećirović srdačno je pozdravio ambasadora Delmasa i zaželio mu uspješnu diplomatsku misiju u našoj zemlji.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović naglasio je da već nekoliko mjeseci traje opasna napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da se ne smije dozvoliti separatističkim političarima da urušavaju ključne institucije koje osiguravaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini.

On je izjavio da očekuje od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma da konkretnim mjerama zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Ambasador Republike Francuske u BiH Fransoa Delmas istaknuo je da će Francuska, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti podržavati autonomiju, teritorijalnu cjelovitost i suverenost Bosne i Hercegovine. Također, izjavio je da je Francuska opredijeljena za daljnju pomoć Bosni i Hercegovini u svim područjima, posebno kada su u pitanju evropske i euroatlantske integracije, te da može računati na kontinuiranu podršku Francuske na tom putu.

- Oglas -

Tijekom razgovora dr. Bećirović izrazio je zahvalnost na potpunom angažmanu Francuske na europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Sagovornici su zaključili da su dobri politički odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske vrlo povoljna osnova za jačanje gospodarskih odnosa, koji nisu proporcionalni niti snazi francuskog gospodarstva i njenih tvrtki niti gospodarskim potencijalima i resursima Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar