Home Svijet NATO i SAD: Odlučna poruka Putinu da neće pobijediti u ratu

NATO i SAD: Odlučna poruka Putinu da neće pobijediti u ratu

by admin

– Danas smo se sastali da razgovaramo o kontinuiranoj važnosti NATO-a u jačanju američke sigurnosti i dogovorili smo se da radimo na daljem jačanju saradnje, uključujući i predstojeći samit NATO-a koji se održava u Washingtonu, D.C., navedeno je u zajedničkoj izjavi.

– Govorili smo o važnosti slanja jasne, odlučne poruke predsjedniku Putinu da neće pobijediti u svom agresivnom ratu u Ukrajini, te razgovarali o rastućoj prijetnji i izazovu Kine, slažući se da nas zajednički stav u NATO-u čini bolje pripremljenim za rastuću globalnu konkurenciju. . Osudili smo destabilizirajuću ulogu Irana na Bliskom istoku, uključujući njegovu podršku militantima i terorističkim grupama koje napadaju savezničke snage, komercijalne brodove i vitalne partnere poput Izraela. Također smo razgovarali o važnosti da zemlje članice hitno ispune svoje navedene obaveze za ulaganja u odbranu, dali su.

– Zajedno, naše nacije čine polovinu svjetske ekonomske i vojne moći. NATO je dobar za Evropu i dobar za Sjedinjene Države, zaključili su.

Također je Stoltenberga u objavi na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru napisao, “složio sam se sa Mikeom Johnsonom oko važnosti slanja jasne poruke predsjedniku Putinu da neće pobijediti u svom agresorskom ratu u Ukrajini.”

– Slažemo se oko potrebe za više investicija u odbranu i jači NATO. NATO je dobar za Evropu i SAD, doda je on u objavi.

(Vijesti.ba)


Možda vas zanima