Nedostatak isplate avgustovske plate za rudare u Zenici izazvao novu radničku obustavu

PRVA
2 minuta čitanja

Rudari jame “Raspotočje” u Zenici su se pobunili protiv neisplate plaće i toplih obroka za august, što je rezultiralo radničkom obustavom. Ova odluka je podržana od strane sindikata tog rudarskog postrojenja, koji ističe da je razlog za neisplatu ponovna blokada računa preduzeća.

Nedžad Duraković, predsjednik sindikata, naglašava kršenje odredbi kolektivnog ugovora i nedostatak isplate zarada radnicima do 25. u mjesecu. Inspekcijske službe su obavile zakonom predviđene zadatke nakon obustave proizvodnje, kako bi se rudarima omogućilo povratak na posao nakon ponovnog pokretanja proizvodnje.

Ova situacija je samo jedan od mnogih problema s kojima se rudari suočavaju. Preduzeće je već duže vrijeme u teškoćama i često dolazi do blokade računa, što direktno utiče na isplatu radničkih plaća. Rudari su već duže vrijeme nezadovoljni situacijom u preduzeću i često su prinuđeni na ovakve radničke proteste kako bi zaštitili svoja prava.

Nedostatak isplate plaća nije samo problem rudara u Zenici, već se ovo pitanje pojavljuje širom zemlje. Mnogi radnici, posebno u javnim preduzećima, suočavaju se sa istim problemima. Nedostatak kontrole i loše upravljanje često dovode do blokade računa preduzeća i kašnjenja u isplati plata.

- Oglas -

Ova situacija ne utiče samo na radnike, već ima i negativne posljedice za lokalnu zajednicu. Rudnici mrkog uglja Zenica predstavljaju važan ekonomski resurs za grad Zenicu i okolna područja. Ako preduzeće ne može redovno da isplaćuje radničke plate, to dovodi do smanjenja potrošnje i ekonomskih problema u regionu.

Vlasti bi trebale prepoznati ozbiljnost ove situacije i preduzeti konkretne mjere kako bi osigurale isplatu radničkih plata u Zenici i širom zemlje. Također, trebaju se sprovesti reforme u upravljanju preduzećima kako bi se izbjegle blokade računa i osigurala stabilnost i razvoj privrede.

Radnici u rudnicima mrkog uglja Zenica zaslužuju poštovanje i sigurnost kada je u pitanju isplata njihovih zarada. Njihov posao je ključan za ekonomski napredak i razvoj regije. Vrijeme je da se njihovi problemi riješe jednom zauvijek i da se očuva radna mjesta i opstanak rudnika u Zenici.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar