Neobičan podatak: Ovaj stari iPhone model osvaja tržište mobilnih telefona

PRVA
3 minuta čitanja

U savremenom svijetu pametnih telefona, konkurencija među kompanijama je velika. Svaka kompanija se trudi da svojim korisnicima ponudi najnovije inovacije i impresivne funkcije. Međutim, iako su na tržištu dostupni pametni telefoni sa najnovijim specifikacijama, četiri godine stari iPhone 11 i dalje ostaje najprodavaniji pametni telefon na svijetu.

Prema nedavnom izvještaju Mobile Overview Report (MOVR) za drugo tromjesečje 2023. godine, od 21 najprodavanijeg pametnog telefona, čak 15 su iPhonei, među kojima se ističe iPhone 11. Neki jeftiniji Android pametni telefoni uspjeli su se probiti među 10 najprodavanijih, ali samo u Južnoj Americi i Africi.

Pitanje koje se postavlja jeste šta to čini iPhone 11 tako popularnim i zašto mnogi korisnici odlučuju da zadrže svoje uređaje čak i nakon gotovo četiri godine upotrebe. Jedan od razloga je svakako kvalitet izrade i performanse koje Apple uređaji pružaju. iPhone 11 je također dovoljno opremljen da zadovolji potrebe većine korisnika i pruža im dobru funkcionalnost.

Podaci iz izvještaja ukazuju da prosječna starost pametnih telefona iznosi više od 24 mjeseca, što znači da ljudi u prosjeku koriste svoje uređaje više od dvije godine prije nego što razmisle o nadogradnji. Veći dio perioda korištenja pametnih telefona traje između 25 i 36 mjeseci, dok je slijedeći najčešći period korištenja u rasponu od 13 do 24 mjeseca.

- Oglas -

Analizirajući navike korisnika, primjećuju se značajne razlike između korisnika iPhonea i Androida kada je u pitanju nadogradnja. Korisnici iPhonea često brzo prihvataju nove tehnologije i nabavljaju najnovije modele čim se pojave na tržištu. S druge strane, postoji grupa vjernih korisnika iPhonea koji svoje uređaje koriste više od pet godina. Nasuprot tome, korisnici Androida rjeđe nadograđuju svoje uređaje.

Ipak, Apple ima program zamjene za iPhone koji doprinosi ubrzanom ciklusu nadogradnje. Kroz ovaj program, korisnicima se pruža mogućnost da zamijene svoje postojeće iPhone uređaje za najnovije modele po povoljnijim cijenama. Ovaj program podstiče korisnike da ostanu korak ispred u svijetu najnovijih tehnologija i karakteristika.

U konačnici, iPhone 11 i dalje dominira tržištem pametnih telefona. Dok neki korisnici brzo nadograđuju svoje uređaje, drugi ostaju vjerni svom iPhoneu duže vrijeme. Ovi podaci ukazuju na visoko zadovoljstvo korisnika iPhonea 11 i potvrđuju da je kvalitet izrade i performanse ovog uređaja i dalje impresivna čak četiri godine nakon njegovog lansiranja.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar