Neobična pojava: Oblici na Marsu koji jako podsjećaju na drveće

PRVA
2 minuta čitanja

Svemirska sonda koja posmatra planetu iz Marsove orbite snimila je nešto što jako podsjeća na drveće u blizini sjevernog pola crvene planete.

Da li su spekulacije o postojanju života na Marsu sada završene? Ovo su se vjerovatno pitali mnogi korisnici interneta kada počele da kruže čudne fotografije koje je napravila svemirska sonda Mars Reconnaissance iz orbite ove planete.

Slike snimljene u blizini Marsovog sjevernog pola pokazuju strukture koje jako podsjećaju na drveće. Ali kada su naučnici pregledali fotografije, snimljene još 2010. godine, ustanovili su da je u pitanju optička varka.

Sjeverni pol crvene planete prekriven je vječnim ledom od smrznutog ugljen-dioksida (tzv. „suhi led“), slično kao što vodeni led pokriva polove na Zemlji.

- Oglas -

Oko zaleđenog Shevernog pola na Marsu je „prsten“ dina koje podshećaju na pješčane dine u pustinjama na Zemlji. One su prekrivene tankim slojem prašine i mrljama suvog leda, piše veb portal space.com. Kako suhi led počinje da se topi u toplijim uslovima, on gura tamni bazaltni pjesak na površinu dina.

“Tokom proljeća na Marsu, Sunce zagrijeva led i dovodi do njegovog sublimiranja direktno u paru, a nastali gas uklanja okolnu prašinu i čestice pjeska i izlaže tamni bazaltni pjesak”, objasnila je Kendi Hansen, članica NASA-inog Mars Reconnaissance Orbitera, tima na Univerzitetu u Arizoni.

Iako nas ove tamne „linije“ podsjećaju na drveće, u stvarnosti ono nije uspravno, odnosno ne „viri“ u vazduh, već leže na zemlji.

Samo ih naš mozak tumači tako, jer ih slika zaista podsjeća na slike drveća koje poznajemo na Zemlji.

Što se tiče drveća ili drugog života na Marsu, do danas ne postoje čvrsti dokazi o bilo kojoj vrsti marsovske biologije, prošlosti ili sadašnjosti, biljnoj ili drugoj, piše space.com, prenosi N1.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar