Nepoznata zdravstvena stanja žena koja zahtijevaju daljnje istraživanje

PRVA
3 minuta čitanja

Brojne žene doživljavaju frustrirajuću situaciju kada se suočavaju s nedovoljno informacija o zdravstvenim stanjima koja su specifična za njihov spol. Manjak dijaloga o ženskom zdravlju svjedoči o tome da se neka zdravstvena pitanja vezana za žene rijetko ili nikako ne obrađuju. Ovaj članak ističe nekoliko aspekata zdravstva žena koji su često zanemareni.

Jedna od tih oblasti obuhvaća bolesti srca. Kardiovaskularne bolesti i dalje predstavljaju jedan od glavnih uzroka smrti među ženama, no mnoge žene zanemaruju simptome i zabrinutosti vezane za srčani udar, posebice ako su mlađe od 50 godina. Uspješnim usklađivanjem životnog stila, poput ravnoteže između radnih obaveza i brige o porodici, ženama će biti omogućeno održavanje zdrave prehrane i režima vježbanja. Umjerena fizička aktivnost nekoliko puta tjedno, održavanje normalne tjelesne težine te konzumacija biljne hrane i nemasnih mesnih proizvoda, samo su neke od korisnih metoda za žene.

Drugo značajno zdravstveno pitanje koje često nije dovoljno prepoznato odnosi se na nepravilnosti u menstrualnom ciklusu. Ove nepravilnosti mogu biti posljedica hormonalnih disbalansa, ali i može ukazivati na druge zdravstvene probleme koji mogu utjecati na plodnost. Ponekad žene imaju osjećaj da njihovi liječnici, pa čak i ginekolozi, ne posvećuju dovoljno pažnje njihovim briznama u vezi s menstrualnim ciklusom. Stoga je važno da žene istraju u traženju odgovarajuće medicinske pomoći te je nužno provesti adekvatno ispitivanje simptoma.

Hronične upalne bolesti također spadaju u značajna zdravstvena pitanja koja se često potiskuju kada se govori o zdravlju žena. Žene su sklonije autoimunim poremećajima u odnosu na muškarce, no njihova bol često prolazi nezapaženo. Stoga žene mogu godinama živjeti bez tačne dijagnoze. Autoimune bolesti, kao što su Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, reumatoidni artritis i lupus, često uzrokuju značajne probleme i mogu dovesti do invaliditeta kod žena.

- Oglas -

Kroničan umor je također važno zdravstveno pitanje koje se često ignorira kod žena. Anemija kod žena zbog menstruacije je česta, što može rezultirati nedostatkom kisika u tkivima tijela. Simptomi anemije mogu uključivati osjećaj vrtoglavice, nedostatak zraka te povećan umor čak i nakon odmora nakon dobre noći sna.

Napokon, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) zbog traume glave i migrene su zdravstvena pitanja koja često prolaze neprimijećeno kod žena. Čak 85% žena koje boluju od kroničnih migrena ne dobivaju adekvatnu pažnju prilikom liječenja. Stoga je važno da se stanja povezana s glavom upućuju neurologu radi točne dijagnoze i pravilne terapije.

Sve navedene primjere ukazuju na važnost razgovora o zdravlju žena i educiranja žena o njihovim zdravstvenim rizicima te simptomima koje trebaju pratiti. Žene trebaju biti informirane i svjesne vlastitog tijela kako bi blagovremeno potražile stručnu pomoć i primile odgovarajuću njegu za svoje zdravlje.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar