Nikšić: Očekuje se smanjenje priloga i rast minimalne plaće

PRVA
2 minuta čitanja

S poslanikom MMF-a o provođenju promjena i donošenju skupa poreznih zakona

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu primio u početnu posjetu rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andreasa Tudyku.

Nikšić je rezidentnog predstavnika upoznao s aktivnostima koje Vlada Federacije BiH provodi s ciljem provođenja promjena i donošenja skupa novih poreznih zakona. Planira se usvajanje zakonskih rješenja u području porezne reforme koja uključuju smanjenje priloga na plaće i povećanje minimalne plaće, kao i uključivanje u proces nove fiskalizacije. Cilj tih promjena je poboljšanje i zaštita radnih prava te zaustavljanje odlaska građana iz zemlje. Vlasti žele stvoriti uvjete kako bi se ljudi koji su već otišli mogli vratiti.

Tudyka je potvrdio da će MMF nastaviti podržavati javne investicije i promjene u Federaciji BiH. On je prenio premijeru glavne preporuke MMF-a nakon nedavnih konzultacija sa zemljom.

- Oglas -

U financijskom području preporuke se odnose na zakone o suzbijanju korupcije, sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, kao i uspostavu fonda za financijsku stabilnost i registra bankovnih računa za pojedince. U poreznom sektoru, preporuke se odnose na poboljšanje odgovornosti i transparentnosti u javnim poduzećima, kao i unaprjeđenje okvira javnih nabava. U strukturalnim područjima, preporuke se odnose na digitalizaciju i prelazak na obnovljive izvore energije.

Na sastanku je najavljena i posjeta osoblja MMF-a iz Washingtona, što će pružiti priliku za razgovore o prioritetnim promjenama. Iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću priopćeno je da je ova posjeta još jedan korak ka ostvarenju promjena i postizanju ekonomskog napretka u Federaciji BiH.

(Biznis.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar