Nismo imali neposrednu ulogu u akciji u Karabahu

PRVA
1 minuta čitanja

Turska koristi “sve metode”, uključujući vojnu edukaciju i modernizaciju, kako bi podržala svog bliskog saveznika Azerbejdžan, ali nije igrala neposrednu ulogu u vojnoj operaciji Bakua u Nagorno-Karabahu, izjavio je u četvrtak predstavnik turskog ministarstva odbrane, prenosi Reuters.

Azerbejdžan je u utorak pokrenuo brzu ofenzivu kako bi povratio kontrolu nad svojim odvojenim regionom Karabah. Kasnije je najavljeno primirje kojim bi bili razoružani etnički armenski separatisti koji su držali veći dio regiona, što se međunarodno smatra dijelom Azerbejdžana još od 1990-ih.

NATO saveznik Turska je javno podržala “korake Azerbejdžana za očuvanje teritorijalnog integriteta”, ali nije bilo jasno da li je Ankara imala ikakvu aktivnu ulogu u 24-satnoj vojnoj operaciji.

– To je bila operacija azerbejdžanske vojske, Turska nije bila direktno uključena – rekao je predstavnik turskog ministarstva odbrane novinarima u četvrtak.

- Oglas -

– Turska i Azerbejdžan su već duže vrijeme u saradnji kada je u pitanju vojna edukacija i modernizacija vojske. Uspjeh azerbejdžanske vojske u posljednjoj operaciji jasno pokazuje dostignuti nivo saradnje – rekao je predstavnik.

Također je naveo da tursko-ruski zajednički centar za nadgledanje i dalje radi i izvještava o svim kršenjima primirja.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar