Novi iPhone ipak dolazi s novim USB-C konektorom, Apple se morao uskladiti s EU direktivom

PRVA
2 minuta čitanja

Najnoviji Appleov iPhone gotovo sigurno će posjedovati USB-C punjač kada bude predstavljen 12. septembra, navodi BBC News.

Telefoni ove tvrtke trenutno koriste njen vlastiti Lightning priključak, za razliku od većine konkurencije diljem svijeta.

Zakon Europske unije zahtijeva od proizvođača mobitela da implementiraju univerzalni priključak za punjenje mobitela do prosinca 2024. godine kako bi potrošači uštedjeli novac i smanjili otpad.

Velika većina novih Appleovih proizvoda, kao što su najnoviji iPadi, već koristi USB-C, ali tvrtka je bila protivna EU pravilu.

- Oglas -

Službenik iz Applea je izjavio za BBC News u rujnu 2021. godine da rigorozne regulacije koje nalažu samo jedan tip priključka guše inovaciju umjesto da je podupiru, što će pak naštetiti potrošačima u Europi i diljem svijeta.

Lightning na USB-C adapteri već su dostupni kod drugih prodavača elektronike uključujući Amazon, a svi iPhone uređaji od iPhonea 8 koji je predstavljen 2017. godine podržavaju bežično punjenje.

Budući da se trenutni iPhone 14 čini posljednjim Appleovim uređajem koji ekskluzivno koristi Lightning priključak, ovo bi moglo označavati početak kraja za Lightning priključak.

Očekuje se da će se promjene dogoditi u novim uređajima iPhone 15 i iPhone 15 Pro koji će biti predstavljeni sljedeće sedmice na godišnjem jesenjem promocijskom događaju ove tvrtke.

EU pravilo o zajedničkom punjaču obuhvaća elektroničke proizvode male i srednje veličine, uključujući: mobitele, tablete, e-čitače, miševe i tipkovnice, GPS uređaje, slušalice, digitalne kamere, prijenosne konzole za videoigre i prijenosne zvučnike.

Svi ovi uređaji koji se pune putem kabla moraju imati USB-C priključak, bez obzira na proizvođača uređaja. Prijenosna računala također će morati slijediti ovo pravilo, ali proizvođačima je dano više vremena za izmjene.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar