Oktober je izvanredan za zaljubljenike u astronomiju! Ovo su planete koje će biti vidljive golim okom

PRVA
3 minuta čitanja

U oktobru, možete uživati u posmatranju planeta na noćnom nebu. Venera će biti dominantna pojava na jugoistoku svitanja skoro četiri sata prije izlaska sunca tokom cijelog mjeseca. Pridružit će joj se Merkur tokom prve sedmice oktobra, iako će biti vrlo slab i nalazit će se bliže horizontu. Nakon toga, Merkur će nestati u sjaju sunca.

Kad je riječ o večernjem nebu, Saturn će biti vidljiv gotovo cijelu noć, nisko na jugoistoku pri zalasku sunca, dostižući najvišu tačku na jugu tokom ponoći i spuštajući se prema jugozapadu pri izlasku sunca. Jupiter će se prvi put pojaviti na istočnom nebu oko 90 minuta nakon zalaska sunca 1. oktobra, a do kraja mjeseca će izlaziti oko zalaska sunca.

Mars će ostati “van igre” i neće biti vidljiv; previše je blizu sunca da bi ga mogli uočiti do kraja godine. Merkur će biti vidljiv na istočnom horizontu kratko prije izlaska sunca – no, njegova blizina Suncu kroz sazviježđe Djevice uskoro će ga sakriti iz vida.

Merkur će biti uočljiv u jutarnjem sumraku prvih nekoliko dana oktobra. Sredinom i krajem septembra Merkur je bio lijepo vidljiv u jutarnjem nebu, ali sada se pojavljuje sve niže u zoru svaki dan i nestaje nakon prve sedmice oktobra. Merkur će doseći najbolji položaj u odnosu na sunce 20. oktobra.

- Oglas -

Sjajna Venera će i dalje dominirati istočnim predzornim nebom u oktobru. U početku mjeseca, “jutarnja zvijezda” sjaja -4,7 će izlaziti oko 3:15 ujutro. U oktobru, Venera će biti najviše što može biti na nebu u zoru, oko 30 stupnjeva visoko na jugoistoku sat vremena prije izlaska sunca za posmatrače na srednjim sjevernim širinama. Ujutro 10. oktobra, možete je pronaći 2 stepena niže desno od najsjajnije zvijezde u sazviježđu Lava, plave zvijezde prve magnitude Regulus.

Mars će biti nevidljiv ovog mjeseca. Vidimo ga s druge strane Sunca s naše perspektive na Zemlji, izgubljenog u sjajnom svjetlu Sunca. Konjunkcija s Suncem će se desiti 18. decembra. Jupiter će izlaziti 1,5 sati nakon zalaska sunca, ali će se sve ranije počinje pojavljivati kako mjesec bude odmicao. Tada, 28. oktobra, mjesec i Jupiter će činiti upadljiv par. Potražite ih kako izlaze tačno na istoku oko 20 sati po lokalnom vremenu. Više od mjesec dana nakon opozicije i prominentna, kremasta žuta tačka Saturna će svijetliti visoko iznad jugoistočnog horizonta.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar