Home Svijet Orban: ‘Mir ima ime – Donald Trump’

Orban: ‘Mir ima ime – Donald Trump’

by admin

Mađarski premijer Viktor Orban dao je pohvalne izjave o bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, ističući njegove “mirotvorne” kvalitete.

Konkretno, Orban je u intervjuu za Le Point, opisao Trumpa kao “najuspješnijeg američkog predsjednika na međunarodnoj sceni”.

“On nije započeo nikakve ratove. Abrahamov sporazum bio je jedina ozbiljna šansa da se donese mir, ravnoteža i prihvatljiv način života u vrlo kompliciranu bliskoistočnu regiju”, rekao je mađarski premijer.

Orban je dodao kako je uvjeren da je Donald Trump bio predsjednik SAD-a u febraru 2022. godine, “u Evropi više ne bi bilo ratova”.

“Danas ne vidim drugog lidera u Evropi ili Americi koji bi bio dovoljno jak da zaustavi rat. Mir ima ime – Donald Trump”, rekao je Orban.

Orban je sudjelovao na nekoliko pro-Trumpovih događaja prethodnih godina i otvoreno je izrazio podršku svom ponovnom izboru za predsjednika. Naveo je, između ostalog, da “da je Trump predsjednik, rat ne bi počeo” u Ukrajini, te da bi povratak Trumpa “donio mir”. Kao odgovor, Trump je pohvalio Orbana.

Nedavno je američki ambasador u Mađarskoj David Cornstein oštro kritizirao Orbana zbog otvorene podrške Donaldu Trumpu uoči izbora.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima