Otkazani komercijalni letovi na četiri aerodroma u Bosni i Hercegovini

PRVA
3 minuta čitanja

Avioni neće letjeti između Abu Dabija i Sarajeva, a takva situacija ima značajan utjecaj na ekonomiju i turizam BiH, upozoravaju stručnjaci.

Nedavno je kompanija “Wizz Air” uklonila “Han Airport” u Njemačkoj sa svoje liste destinacija, a sada su obustavljeni i letovi između Abu Dabija i Sarajeva. To će dodatno smanjiti broj letova sa domaćih aerodroma, koji je već bio ispod zadovoljavajućeg nivoa, i negativno će utjecati na ekonomiju i turizam zemlje.

“Alarmantna je situacija u oblasti međunarodnog aerotransporta na četiri međunarodne avio luke u našoj zemlji”, slažu se ekonomisti, političari i građani. Dok se u nekim drugim zemljama nude putovanja u orbitu putem spejs-šatlova, u Bosni i Hercegovini se smanjuje broj komercijalnih avio-letova. Ovaj problem je čak pokrenuo raspravu i u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gdje je predložen jednogodišnji moratorij na naplatu takse od 3 KM po putniku na aerodromima u BiH.

Zastupnici u Parlamentu iznijeli su svoju zabrinutost zbog otkazivanja ugovora i letova od strane kompanija poput Ryanaira i Wizz Aira. Ističu važnost ove takse, pitajući se jesu li ona jedini teret za rad i opstanak niskobudžetnih aviokompanija ili postoje i drugi razlozi.

- Oglas -

Međutim, predstavnici Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH naglašavaju da nije smanjen broj putnika sa sarajevskog međunarodnog aerodroma. Čak su uspjeli amortizirati ukidanje baze aviokompanije Wizz Air i postići izuzetne rezultate, imajući u vidu da su ostali bez bazne kompanije.

Na sve ovo, ministar komunikacija i prometa BiH, Edin Forto, naglašava stratešku prirodu odluka kompanija poput Wizz Aira i poručuje da se takve odluke mogu promijeniti u narednih godinu do dvije. On naglašava važnost postavljanja parametara u infrastrukturi zemlje kako bi se promijenio negativan trend napuštanja kompanija i povećao broj putnika na svim aerodromima u Bosni i Hercegovini.

Aviosaobraćaj u BiH trenutno nije optimalan, a dodatno smanjenje broja komercijalnih letova će negativno utjecati na ekonomiju i turizam. Bez direktnih letova prema drugim prijestonicama, gubimo konkurentnost i zaostajemo za gradovima u regiji. Kompanija “Wizz Air”, koja je do sada imala najviše linija, obustavlja i let na relaciji Abu Dabi – Sarajevo, a karte možete kupiti samo do 28. oktobra.

Ovaj problem zahtijeva sistematsko rješavanje i dodatne napore kako bi se unaprijedila situacija u avioindustriji Bosne i Hercegovine i iskoristio njen pun potencijal za ekonomski rast i turistički razvoj.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar