Otkrijte svoj stil kose i naučite kako je pravilno brinuti o njoj

PRVA
4 minuta čitanja

Kako odabrati pravilnu njegu za svoju kosu?

Prije nego što pronađemo idealnu formulaciju za svoju kosu, trebamo odrediti njen tip. Svaki stil kose zahtijeva poseban pristup kako bi ostala zdrava i ljepota. Stručnjaci se slažu da je određivanje stila kose prvi i najvažniji korak u pravilnoj brizi.

Kosa može biti ravna, valovita ili kovrdžava, i važno je razlikovati između kovrdžave kose (curly) i kovrdžave kose karakteristične za crnu populaciju (coily).

Struktura kose se sastoji od vlasi i folikula. Svaka vlas raste iz folikula, koji se može opisati kao mali džep formiran urastanjem bazalnog sloja epidermisa u dermis. Različiti istraživači su koristili različite kategorije oblika kose, ali su se svi složili da oblik, odnosno stil kose, određuje kovrdžavost vlasi. Ova kategorizacija je prihvaćena ne samo od strane stručnjaka za kosu, već i u medicini i znanstvenim istraživanjima.

- Oglas -

Nakon određivanja svog stila kose, frizeri mogu preporučiti njegu koja će savršeno odgovarati našoj kosi. U nastavku ćemo pregledati rutinu koju trebamo primijeniti kako bismo održali zdravu i njegovanu kosu.

Za njegu ravne kose postoje određeni savjeti. Ravna kosa bolje prenosi sebum nego kovrdžava kosa. Sebum je prirodna masnoća koju proizvodi naša koža, koja pomaže u hidrataciji kose. Osobe s ravnim kosom bi trebale izbjegavati proizvode koji sadrže određene sastojke, posebno proizvode za suhu kosu i kožu. Također, trebamo češće prati kosu nego osobe s kovrdžavom kosom. Preporučujemo upotrebu nježnih šampona, izbjegavanje sušenja peškirom i pažljivo raščešljavanje.

Valovita kosa zahtjeva posebnu njegu. Valovita kosa može biti tipa 2A, 2B ili 2C, ovisno o teksturi. Prvi korak u njezi valovite kose je njega vlasišta. Trebamo koristiti hidratantne maske barem jednom tjedno kako bismo kosi dali elastičnost. Također se preporučuje korištenje češlja s vrlo širokim zupcima koji neće oštetiti vlasi u obliku slova S. Redovito šišanje također pomaže u održavanju zdravog izgleda.

Kod kovrdžave kose trebamo biti pažljivi u njegovanju. Pretjerano četkanje može uništiti definiciju kovrdža. Kada je određen podtip kose, najbolje je potražiti savjet kod frizera. Općenito, kovrdžavu kosu treba prati rjeđe nego ravnu i valovitu kosu. Preporučuje se korištenje češlja s velikim razmakom između zubaca kako bi se očuvale kovrdže. Također, trebamo izbjegavati korištenje aparata za oblikovanje kose toplinom i koristiti posebne gelove za oblikovanje kovrdžave kose.

Crna kovrdžava kosa, poznata kao coily kosa, zahtijeva posebnu njegu zbog svoje teksture slične vuni. Preporučuje se pranje kose jednom tjedno. Svake dvije sedmice možemo koristiti tretman s vrućim uljem, a pri sušenju ili ravnanju trebamo koristiti zaštitne proizvode. Također je važno spavati na jastučnicama od svile i koristiti peškire od mikrovlakana.

U slučaju guste kose, trebamo je što više hidratizirati. Gelovi, maslaci i maske su neophodni proizvodi za osobe s gustom kosom. Također bismo trebali koristiti četke posebno dizajnirane za gustu kosu.

Osobe s tanjom kosom trebaju odabrati frizure s više slojeva. Treba je često prati, izbjegavati ulja i koristiti regenerator samo na vrhovima. Suhi šamponi i proizvodi za dodavanje volumena mogu pomoći u postizanju izgleda punije kose.

Odabir pravilne njege za svoju kosu je važan korak prema zdravijoj i ljepšoj kosi. Svaki stil kose zahtijeva drugačiji pristup, a savjeti stručnjaka i frizera mogu nam pomoći da odaberemo pravilan režim njege koji će najbolje odgovarati našim potrebama.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar