Otkrivena životinja starija od 2000 godina: Najdugovječniji organizam na Zemlji

PRVA
3 minuta čitanja

Najdugovječnije životinje na Zemlji

Grenlandski morski pas je često poznat kao najdugovječniji kralježnjak na Zemlji, ali istina je da je ima mnogo životinja koje žive duže. U ovom članku, istražit ćemo nekoliko najstarijih životinja na Zemlji i saznati neke zanimljive činjenice o njihovom dugovječnosti.

Jedna od najdugovječnijih životinja je okeanska kvahega, mala školjka koja doseže veličinu od 5 centimetara. Iako je neizrazita po izgledu, ova školjka može potrajati više od 200 godina da naraste do svoje punog veličine. Najstariji zabilježeni primjerak ove školjke imao je čak 507 godina. Ova školjka je trenutno najstarija poznata nekolonijalna životinja na svijetu.

Ali tu nije kraj priči o dugovječnosti. Na dnu oceana postoji ogromna spužva koja se smatra jednom od najstarijih životinja na Zemlji. Iako točna starost ove spužve nije poznata, znanstvenici vjeruju da spužve mogu živjeti više od 2.300 godina. U 2015. godini otkrivena je najveća spužva ikad zabilježena, s dimenzijama 3,7 x 2,1 metar. Ova ogromna spužva je pronađena na dubini od 2.133 metra ispod površine mora u blizini Nacionalnog spomenika Papahānaumokuākea Marine kod Havaja.

- Oglas -

Jedna od najfascinantnijih dugovječnih životinja je “nemoguća” meduza, Turritopsis dohrnii. Iako ova meduza nije poznata po dugim životima, ona je poznata po svojoj sposobnosti preživljavanja. Kada se ove meduze ozlijede ili izgladne, padaju na morsko dno i raspadaju se. Međutim, umjesto da umru, stanice se ponovno združe i stvaraju nove meduze. To ih čini “biološki besmrtnima”, ali i dalje podložnima jedenju.

Ming, kvahega školjka, je također jedna od najdugovječnijih životinja na Zemlji. Ova školjka je preživjela mnoge događaje, uključujući renesansu, industrijsku revoluciju i doba interneta. Bila je svjedokom brojnih ratova i revolucija. Nažalost, Ming je umrla nakon što ju je znanstvenici smrznuli kako bi je sakupili. To nije neuobičajen uzrok smrti za ove školjke koje se često ubijaju radi komercijalne potrošnje.

Još jedna zanimljiva životinja koja se ističe po svojoj dugovječnosti su grenlandski morski psi. Oni mogu živjeti preko 400 godina, a njihova starost se može odrediti analiziranjem njihovih očnih leća. Naime, detektirana je “bombačka pulsacija” koja je nastala prilikom radiokarbonskog datiranja. Zahvaljujući tome, znanstvenici znaju koliko dugo ove životinje mogu živjeti.

Velike kitolike su vrsta koja se također ističe po svojoj dugovječnosti. Mogu živjeti do 211 godina zahvaljujući posebnom genetskom mehanizmu koji usporava diobu stanica i smanjuje rizik od raka. Međutim, ova evolucijska prilagodba također ima nuspojave, kao što su mali testisi koji ograničavaju mušku plodnost.

Najstarija poznata kopnena životinja je divovska kornjača sa Sejšela zvana Jonathan. Ona ima 190 godina i smatra se najstarijom živom kopnenom životinjom prema Guinnessovoj knjizi rekorda.

Ove životinje svjedoče dugovječnosti i izdržljivosti života na Zemlji. Njihov dugovječnost nas podsjeća na koliko je raznolik svijet oko nas i kako priroda može stvoriti nevjerojatna bića.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar