Otkriveno sveto drevno spomen-groblje u Peruu, prije carstva Inka

PRVA
2 minuta čitanja

Grupa arheologa iz Perua i Japana nedavno je otkrila arheološko nalazište u sjevernom dijelu Perua koje je bilo posvećeno obožavanju predaka. Na ovom nalazištu pronašli su se grobni prostori, ljudski ostaci i keramika

Prema riječima japanskog arheologa Shinye Watanabea s Nanzan sveučilišta koji je intervjuisan za AFP, “U regiji Cajamarca, koja se nalazi 900 kilometara sjeverno od Lime, otkrili smo arheološko nalazište iz doba Wari kulture koje datira između 800. i 1000. godine nove ere.”

Watanabe dodaje: “Na tom mjestu su pronađene dvije grobne prostorije s ​​mjestima za polaganje mumija i darovima predcima.” Svaka grobna prostorija ima dvije razine i obje imaju pet niša u zidovima u kojima se nalaze darovi, poput školjki, dijelova keramike i posuda na tri stožasta nosača.”

“To je sjajno otkriće, arheolozi su tragali za dokazima o Wari kulturi”, izjavio je Watanabe. Također su pronašli i zabusnio pečat s likom žene, crnu ceremonijalnu posudu i dva keramička puhačka instrumenta.

- Oglas -

Grobnica se nalazi u dolini rijeke Jequetepeque u San Miguel provinciji u regiji Cajamarca, koja graniči s Ekvadorom. “Ovdje je živjelo mnogo ljudi različitog porijekla. Bilo je to mjesto obožavanja predaka”, rekao je Watanabe.

Judith Padilla, direktorica ureda za kulturu Cajamarca, izjavila je da ove nove spoznaje omogućuju bolje razumijevanje načina života i ritualnih praksi drevnih društava koja su naseljavala tu regiju. Wari kultura je postojala na području današnjeg Perua između 7. i 13. stoljeća. Do 1100. godine, ova kultura je bila pod vlašću Inka carstva.

 

 

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar