Počela je faza ispitivanja solarnog postrojenja Petnjik na području Gruda

PRVA
2 minuta čitanja

Kompanija Greenstat iz Norveške i kompanija GP Toming iz Gruda započeli su ispitivanje solarnog postrojenja Petnjik u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt označava prvu solarnu elektranu kompanije Greenstat u zemlji i predstavlja važan korak prema povećanju korištenja obnovljive energije u jugoistočnoj Europi.

Solarno postrojenje Petnjik ima snagu od 45 MWp i očekuje se da će godišnje proizvoditi 64 GWh električne energije. Ovo je najveća solarna elektrana koja je do sada izgrađena u Bosni i Hercegovini. Projekt je rezultat suradnje između kompanija GP Toming i Greenstat.

Cijeli solarni park, uključujući solarne panele, invertore i električnu opremu, je sada instaliran. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu GP Tominga u izgradnji velikih solarnih elektrana, izgradnja je protekla prema planu. Slijedi testno razdoblje prije konačnog odobrenja elektroenergetskog prijenosa. Električna energija proizvedena tijekom testnog razdoblja donijet će prve prihode tvrtki u rujnu.

Ceremonija kojom je obilježen početak faze ispitivanja elektrane Petnjik održana je u Grudama, uz prisustvo predstavnika veleposlanstava Bosne i Hercegovine i Norveške. Ovaj projekt nije važan samo za lokalnu zajednicu i gospodarski sektor, već predstavlja i korak prema zelenijoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

- Oglas -

Osim toga, predstavnici Greenstata održali su sastanak s predstavnicima lokalne zajednice u Konjicu. Ambasada Bosne i Hercegovine u Norveškoj organizirala je sastanak radi razmatranja mogućnosti suradnje između Greenstata, lokalne poslovne zajednice i općine Konjic. Na sastanku su razmotreni konkretni projekti iz područja obnovljive energije, a cilj je da općina Konjic postane najzelenija općina u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Norveško-bosanskohercegovačke gospodarske komore, Ahmed Lindov, izrazio je zadovoljstvo interesom kompanije Greenstat i bosanskohercegovačke poslovne zajednice za ulaganje u zelenu energiju u Bosni i Hercegovini. Vjeruje se da Greenstat posjeduje znanje i stručnost koja može odigrati ključnu ulogu u tranziciji zemlje prema održivijem društvu.

Ovaj projekt predstavlja važan korak prema smanjenju emisije štetnih plinova i povećanju upotrebe čiste energije u Bosni i Hercegovini. Uvođenje obnovljivih izvora energije poput solarnih elektrana ključno je za borbu protiv klimatskih promjena i ostvarenje održive budućnosti.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar