Poljska nacionalistička vlada podnijela ostavku na prvoj sjednici novog parlamenta

PRVA
3 minuta čitanja

Poljska nacionalistička vlada pod vodstvom premijera Mateusza Morawieckog je danas, četiri sedmice nakon što je pretrpjela poraz na parlamentarnim izborima, na prvoj sjednici novog parlamenta podnijela ostavku.

Odluka predstavlja prvi korak prema promjeni vlasti nakon osam godina vladavine stranke Pravo i pravda (PiS).

Savez triju oporbenih stranaka predvođenih bivšim predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom je na izborima 15. oktobra osvojio jasnu većinu u Sejmu, donjem domu poljskog parlamenta. Tuskova Građanska koalicija (KO), zajedno s konzervativnom strankom Treći put i Ljevicom, ima 248 od ukupno 460 zastupničkih mjesta.


Bruxelles zamjerao sporne pravosudne reforme

Tri stranke, koje se zalažu za proevropske politike, već su potpisale koalicijski sporazum. Premda je PiS i dalje najveća stranka u parlamentu sa 194 mandata, nema koalicijskog partnera ni apsolutnu većinu. Promjena vlade u Varšavi također će značiti i promjenu poljske vanjske politike.

- Oglas -

PiS se sporio s Bruxellesom oko pravosudnih reformi, a odnosi sa susjednom Njemačkom su pogoršani nakon što je stranka tokom predizborne kampanje zatražila isplatu 1.3 milijarde eura odštete zbog Drugog svjetskog rata. Tri oporbene stranke zalažu se za pomirbenu politiku prema Njemačkoj. Šezdesetšestogodišnji Tusk bio je premijer Poljske od 2007. do 2014.

Szymon Holownia, 47-godišnji novinar i jedan od dvojice vođa Trećeg puta, u ponedjeljak je izabran za novog predsjednika parlamenta. Holownia je rekao da parlament više neće jednostavno služiti vladi kao “stroj za glasanje”, što se odnosi na donedavnu vladavinu PiS-a.


Dudin mandat traje još godinu i po

No, poljski predsjednik Andrzej Duda je u ponedjeljak navečer najavio da namjerava Morawieckom i PiS-u, a ne Tusku ili drugom oporbenom političaru, pružiti prvu priliku za formiranje koalicijske vlade. Duda, koji je izabran kao član PiS-a, odluku je opravdao istakavši da je PiS najveća stranka u parlamentu.

Međutim, kritičari ga optužuju da pokušava PiS-u osigurati nekoliko dodatnih sedmica na vlasti. Morawiecki sada ima 14 dana da predloži vladu o kojoj će se glasati u parlamentu, gdje ga gotovo sigurno čeka poraz. Osim PiS-a, nijedna druga stranka nije naznačila da ga namjerava podržati.

No, glasanje će se morati održati prije nego što Tuskov oporbeni blok službeno bude mogao formirati vladu. Nova vlada će se i dalje morati nositi s Dudom, čiji mandat traje još godinu i po i koji se u ponedjeljak obvezao iskoristiti svoju moć veta bude li smatrao da su interesi zemlje ugroženi.

(Vijesti.ba / HINA)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar