Porast javnog interesa za električnim vozilima i hibridima nije nikada bio veći

PRVA
4 minuta čitanja

Prema podacima UIO BiH, interes za električna vozila i hibride u Bosni i Hercegovini je u stalnom rastu. U prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je 161 električno vozilo, što je više od dvostruko u odnosu na prošlu godinu kada je u BiH stiglo 69 električnih automobila. Tijekom istog razdoblja uvezeno je i 787 hibridnih automobila, od kojih je 639 novih i 148 rabljenih. U usporedbi, tijekom 2022. godine uvezeno je 610 hibridnih automobila, od čega je 463 bilo novih, a 147 rabljenih.

Haris Muratović, brand manager MOON (Porsche BH), potvrđuje da postoji sve veći interes građana za električnim vozilima i hibridima i navodi nekoliko razloga za to. Prvi razlog je mogućnost subvencija za kupovinu ovih vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine, koju je već iskoristio veliki broj ljudi. Subvencije za električna vozila iznose 10.000 KM, dok su subvencije za hibridna vozila 5.000 KM. Drugi razlog je sve veća podrška proizvođača koji sve više naginju prema prodaji električnih i hibridnih vozila, s obzirom na postupno izbacivanje dizelskih i benzinskih vozila iz proizvodnje. Treći značajan faktor je rast infrastrukture električnih punionica u zemlji, gdje je trenutno dostupno preko 300 punionica, od kojih 14 brzih. Muratović ističe da se tijekom ljetnih mjeseci primijetilo kako mnogi turisti i građani koriste električna vozila, a nisu se susreli s problemima u punjenju i dostupnosti punionica.

Prema Muratovićevim riječima, očekuje se da će u iduće dvije do tri godine uvoz električnih vozila kretati oko brojke od 1.000 godišnje, dok će broj uvezenih hibridnih vozila biti još veći. Muratović naglašava važnost praćenja trendova proizvođača i činjenicu da su električna vozila sve pristupačnija. Primjerice, u Sarajevu već postoje nekoliko taksi električnih vozila koja ostvaruju velike uštede. Uspoređujući ih s benzinskim i dizelskim automobilima, električna vozila troše samo dvije KM struje na 100 kilometara, dok benzinski i dizelski automobili troše između 25 i 30 KM. Ovi podaci jasno pokazuju koliko je vožnja električnim vozilima isplativija i manje zagađuje okoliš.

Ipak, jedan od glavnih problema je složen postupak dobivanja građevinskih dozvola potrebnih za postavljanje punionica. Anela Karahasan, sekretarka Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH, ističe da je problem s postavljanjem punionica izražen u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog komplicirane procedure dobivanja građevinskih dozvola. Trenutno u BiH postoji oko 300 punionica, uglavnom sporog punjenja, koje su u privatnom vlasništvu. Interes građana za električnim vozilima i hibridima je velik, a postoji i značajan upit za subvencijama federalnog ministarstva. Također, zastupnici su počeli uvoziti nove marke, pa se trenutno na tržištu mogu naći različiti brendovi električnih vozila.

- Oglas -

Kako bi se riješio problem dobivanja dozvola za postavljanje punionica, predstavnici Udruženja ovlaštenih zastupnika i prodavača automobila su održali sastanak s Almirom Bečarevićem, ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Ministar je izrazio podršku razvoju elektromobilnosti i spremnost za suradnju s ciljem uklanjanja prepreka za poslovanje privrednih subjekata. Važno je nastaviti raditi na olakšavanju procedure i izgraditi još više punionica kako bi se potaknuo razvoj elektromobilnosti u BiH.

Ako se ovaj trend nastavi, očekuje se da će sve veći broj građana i tvrtki u BiH preći na električna vozila i hibride u skladu s globalnim naporima za smanjenjem emisija stakleničkih plinova i očuvanjem okoliša.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar