Porodica Muranović: Čuvari tradicije obrade drveta, proizvodi osvajaju Evropu

PRVA
3 minuta čitanja

Naslov: Porodica Muranović: Izrađivanje priče Bosne i Hercegovine kroz drvo

Podnaslov: Malim proizvođačima iz Bosne i Hercegovine uspijeva na tržištu namještaja od drveta

Porodica Muranović iz Bosne i Hercegovine posjeduje bogatu tradiciju posvećenosti radu s drvetom koja se prenosi kroz generacije. Majstor obrade drva, Dijaz Muranović, ostavio je neizbrisiv trag stvarajući umjetnička djela. Edin Muranović, njegov nasljednik, nastavio je razvijati tu ljubav prema drvetu, a danas je ta strast podijeljena između njegovih unuka Denisa i Alija.

Muranovići su poznati po svojim impresivnim stolovima koji nadilaze obični namještaj. S ponosom naglašavaju da svaki sto predstavlja duboku privrženost prirodi, umjetničku vještinu i strast. Ručno biraju najkvalitetnije komade drva i pažljivo ih oblikuju, stvarajući unikatne komade namještaja. Ovi stolovi su postali iznimno popularni među kupcima diljem Evrope.

- Oglas -

Projekt “Diaspora Invest” USAID-a primijetio je talenat i kreativnost Muranovića, te ih uvrstio među male proizvođače koji personificiraju bosanskohercegovački kvalitet, izdržljivost i umjetničku vještinu obrade drva. Denis Muranović ističe da je cilj njihove kompanije proizvodnja djela koja će ih učiniti prepoznatljivima na svjetskoj sceni drvenog namještaja. Uključivanje u mentorstvo i dobivanje podrške putem projekta “Diaspora Invest” omogućilo im je unapređenje poslovanja i pristup međunarodnom tržištu.

Povijest kompanije Muranović bila je ispunjena izazovima i preokretima. Počeli su kao proizvođači nadogradnji vozila, ali neodoljiva strast prema drvetu vratila ih je njihovim korijenima i Dijazovoj viziji. Svi stolovi su izrađeni isključivo od čvrstog drveta i dovedeni do savršenstva, predstavljajući njihovu povoljniju priliku na međunarodnom tržištu.

Ono što čini bosanskohercegovačke male proizvođače posebnim u globalnom tržišnom natjecanju je njihova posvećenost prema kupcima. Denis naglašava da su želje kupaca njihov kompas. Njihov cilj je osigurati sigurnost i zadovoljstvo kupaca, pružajući im baš ono što traže.

Muranovići su optimistični u pogledu budućnosti i žele proširiti svoju prisutnost na tržištu Evropske unije. Njihovi stolovi već uživaju dobar ugled u nekim zemljama, ali žele da cijela Evropa čuje za “Diaaz”. Kako bi postigli taj cilj, usko surađuju s dijasporom, koja je ključna za povezivanje i podršku. Njihovo znanje i podrška imaju neprocjenjivu vrijednost.

Projekt “Diaspora Invest” pruža Muranovićima, zajedno s ostalim kompanijama, priliku za razmjenu znanja, širenje na međunarodnom tržištu i isticanje najboljeg što njihove kompanije mogu ponuditi. Ova podrška projekta, koju pruža Vlada Sjedinjenih Američkih Država, pruža domaćim proizvodima priliku da se izlože na međunarodnom tržištu.

Porodica Muranović i njihova kompanija Diaaz predstavljaju priču o strastvenosti, umjetnosti i naporima koji se prenose kroz generacije. Njihovi jedinstveni stolovi izvrsno prikazuju ljubav Bosne i Hercegovine prema drvetu i vještini obrade. Zahvaljujući podršci projekta “Diaspora Invest” i suradnji s dijasporom, njihovi proizvodi dobivaju priliku za priznanje širom svijeta.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar