Posebne izložbe oblikuju Dani arhitekture 2023.

PRVA
2 minuta čitanja

Lider u području arhitekture u Bosni i Hercegovini, Dani arhitekture 2023, ove godine priređuje mnogobrojne izložbe i predavanja priznatih svjetskih arhitekata. Ova manifestacija će se održati u Sarajevu od 14. do 22. rujna, a ima naziv “Igre i grad: Olimpijada arhitekture”.

Jedna od izložbi koja će biti predstavljena na ovom događaju je “100 KONCEPTA ZA ZAPADNI BALKAN – KREIRANJE URBANIH MIŠLJANJA” u suradnji s Urban Think-Tank_Next. Ova izložba istražuje načine na koje sljedeća generacija arhitekata proizlazi iz gradova kao što su Sarajevo, Tirana, Beograd, Skopje, Podgorica i Priština – gradova bogatih kulturološkom raznolikošću. Glavni cilj izložbe je istražiti i prikazati arhitekturu kao pokretača kulturološke slobode.

Druga izložba koja će biti prezentirana je “Dobre vijesti: Žene mijenjaju arhitekturu” u suorganizaciji s MAXXI – Nacija museum XXI. stoljeća. Cilj ove izložbe je prikazati nova i inkluzivnija gledišta o arhitekturi te istaknuti značaj i doprinos koji su žene ostvarile u poljima suvremene arhitekture, urbanizma i dizajna.

Treća izložba, pod imenom “[NE]KONTEKST: RAZOBALJIVANJE SLOJEVA”, dio je projekta LINA europske arhitektonske platforme. Cilj ove izložbe je istražiti slojevitost arhitekture i lokalnost Sarajeva putem rada mladih kreativaca. Rezultati istraživanja bit će predstavljeni u galeriji Manifesto.

- Oglas -

Četvrta izložba, “GRADSKI SPORTOVI: Kreiranje nove sarajevske olimpijske baštine 1984 – 2024 – 2064”, prikazuje radove studenata arhitekture pod vodstvom eksperata iz Bosne i Hercegovine i Švicarske. Izložba će biti postavljena u Urban Design Studiju Sarajevo.

Ove izložbe su samo dio bogatog programa DANA ARHITEKTURE 2023. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati i u predavanjima, panelima, radionicama i drugim aktivnostima koje će se održavati tijekom cijelog događaja.

Dani arhitekture Sarajevo već dugi niz godina okupljaju arhitekte, dizajnere i umjetnike iz Bosne i Hercegovine, regije i cijelog svijeta. Ovaj festival ima za cilj promovirati arhitekturu, edukaciju, i promjenu načina na koji doživljavamo našu građevinsku baštinu.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar