Povećanje sukoba između Bečarevića i Energoinvesta uzrokuje napetost

PRVA
2 minuta čitanja

Nakon što je jučer ministar Almir Bečarević javno podijelio informacije o financijskom stanju Energoinvesta, direktorica Bisera Hadžialjević je odgovorila, a potom je uslijedila još jedna izjava od strane Bečarevića.

U svojoj izjavi, Bečarević je prezentirao podatke o prihodu koji Energoinvest generira od razlike u cijeni plina. Napomenuo je da trenutno najveći potrošači plina u FBiH zapravo jesu mali potrošači u KS. Prema njegovim riječima, u prvih šest mjeseci ove godine Energoinvest je ostvario profit od razlike u cijeni plina u iznosu od 15 miliona KM, dok je ukupan dobitak za isto razdoblje iznosio 8.711.472 KM. Bečarević je također naveo da će Energoinvest u sljedeće dvije godine ostvariti ukupan prihod od razlike u cijeni plina u iznosu od 48 miliona KM.

U odgovoru direktorice Energoinvesta, Bisere Hadžialjević, istaknuto je da su tvrdnje Bečarevića neosnovane i da ne može određivati cijenu prirodnog plina. Također je naglašeno da Energoinvest ne prodaje plin izravno potrošačima u Kantonu Sarajevo te da stoga ne može izvršiti “pljačku”. Hadžialjević je naglasila da Energoinvest detaljno iznosi troškove uvoza plina relevantnim institucijama i da je spremna detaljno objasniti problematiku uvoza plina.

U novom odgovoru Almira Bečarevića, on je istaknuo da je Hadžialjević prodala imovinu Energoinvesta za 40 miliona KM kako bi sačuvala svoju poziciju u tvrtki i da u posljednjim godinama nije bilo značajnih projekata koji su donijeli velike prihode. Također je postavio pitanja Hadžialjević o projektu u Tanzaniji i broju preostalih radnika u tvrtki.

- Oglas -

Ovaj sukob između ministra Bečarevića i direktorice Hadžialjević pokazuje dublje neslaganje i nesporazum oko poslovanja i cijene plina u Energoinvestu. Očito je da postoje različite perspektive na ovo pitanje.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar