Povećanje troškova za kupce u Federaciji BiH iznosi 0,9 posto

PRVA
2 minuta čitanja

Potrošačke stope u Federaciji BiH povećane u augustu

Prema podacima od Federalnog zavoda za statistiku, prosjek cijene za široku potrošnju u Federaciji Bosne i Hercegovine je povećan za 0,9 posto u augustu u odnosu na prethodni mjesec.

Najveći porast je zabilježen u cijeni prijevoza, sa porastom od 3,8 posto u augustu u odnosu na srpanj. Rekreacija i kultura slijede sa porastom od 1,3 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i ostali izvori energije s porastom od jedan posto, dok je hrana i bezalkoholna pića porasla za 0,7 posto.

Cijena obrazovanja porasla je za 0,5 posto, namještaja, kućanskih aparata i redovnog održavanja kuće za 0,4 posto, a zdravstvene usluge su zabilježile najmanji porast od 0,1 posto.

- Oglas -

S druge strane, cijene odjeće i obuće su pale za 2,3 posto, ostalih proizvoda i usluga za 0,3 posto, dok su cijene komunikacije pale za 0,1 posto.

U drugim sektorima, u prosjeku, cijene se nisu mijenjale.

U odnosu na august 2022. godine, cijene u Federaciji BiH su povećane za 3,6 posto.

Iako su cijene porasle u augustu, važno je napomenuti da su ovi podaci statistički prosjek i da stvarna iskustva potrošača mogu varirati. Također, treba uzeti u obzir sve faktore koji utječu na cijene, kao što su povećanje troškova sirovina, promjene poreza i pristojbi te promjene u ponudi i potražnji na tržištu.

Potrošači u Federaciji BiH će svakako pažljivo pratiti daljnje promjene u cijenama potrošača i njihov utjecaj na njihov novčanik.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar