Predložena kućni pritvor za jednu osobu i mjere zabrane za tri osobe osumnjičene u akciji ‘Plug’

PRVA
3 minuta čitanja

Mjera kućnog pritvora za osumnjičenu Katanić Danku, rođenu 1973. godine u Užicu, državljanku BiH i Republike Srbije, zaposlenu na poslovima carnika u UIO BiH, sugerirana je zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom u slobodi mogla ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike ili ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

U vezi s osumnjičenim Elvirom Ibrahimovićem, rođenim 1990. godine u Zvorniku, državljaninom BiH, Alenom Hukićem, rođenim 1983. godine u Novom Pazaru, državljaninom BiH i Republike Srbije i Markom Markovićem, rođenim 1992. godine u Bajinoj Bašti, državljaninom BiH, predložene su mjere zabrane putovanja s oduzimanjem putnih isprava i zabranom izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranom korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice BiH, zabranom sastajanja s određenim osobama, te obveznim povremenim javljanjem državnom organu.

“U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su osumnjičeni, kao članovi grupe za organizirani kriminal, djelovali zajednički s jasno definiranim ulogama, u periodu od ožujka do početka listopada ove godine, s ciljem stjecanja nezakonite imovinske koristi, u više desetaka slučajeva vršili krijumčarenje velikih količina akcizne robe (duhana za nargile), preko državne granice iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a zatim je skladištili i stavljali u promet kao neocarinjenu robu na tržištu BiH. Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje carinskih i poreznih obveza u iznosu od 750.000 KM, za koji iznos je oštećen proračun BiH”, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Osumnjičena Katanić se tereti da je, kao službeno lice UIO BiH, zaposlena na poslovima carinika u Carinskom referatu Skelani, koristeći svoj službeni položaj, počinjenjem koruptivnih radnji za ugovorene novčane iznose sudjelovala u krijumčarenju i prijevozu duhana za nargile preko državne granice.

- Oglas -

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, krijumčarenje, a osumnjičena Danka Katanić i za kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

U sklopu operativne akcije “Plug” privremeno je oduzeto 3.250 kg akcizne robe (duhan za nargile), 509 kilograma ugljena za nargile, te veća količina novca, navode iz Tužiteljstva BiH.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar