Predstoji otvaranje 50. Jubilarnog Sajma šljive u Gradačcu – sve je spremno

PRVA
2 minuta čitanja

50. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, koji će se održati od 23. do 26. augusta 2023. godine u Gradačcu, ulazi u svoje jubilarno 50. izdanje. Organizatori najavljuju da je sve spremno za ovu manifestaciju koja će okupiti veliki broj izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Turske.

Na prostoru od 5.000 kvadratnih metara, posjetitelji će imati priliku da se upoznaju sa ponudom oko 300 izlagača. Sajam šljive u Gradačcu je najstarija specijalizovana sajamska manifestacija u Bosni i Hercegovini, koja je počela sa radom još 1969. godine.

Pored izložbe poljoprivrednih i prehrambenih artikala, Sajam šljive će ponuditi i niz podsajamskih sadržaja. Među njima se ističu 6. Međunarodni sajam pčelarstva sa međunarodnim učešćem, kao i stručni i naučni skupovi posvećeni razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije. Cilj ove manifestacije je, pored promocije poljoprivrede i prehrambenih proizvoda, i promocija privrede i turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

Voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice Gradačca, Ensar Mešanović, ističe važnost uloge struke i nauke u razvoju Sajma šljive. Posebno se zahvaljuje Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu koji je dao veliki doprinos decenijama unazad.

- Oglas -

Tokom trajanja manifestacije, održaće se niz panela posvećenih razvoju poljoprivrede, prehrambene industrije i promociji turizma. U saradnji sa Ekonomskim fakultetom i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, biće održana dva panela posvećena promociji turizma. Takođe, biće dodijeljene sajamske medalje za kvalitet izloženih proizvoda, kao i priznanja povodom jubileja manifestacije.

Svečano otvaranje 50. Sajma šljive očekuje se u srijedu, 23. augusta, uz prisustvo zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i regiona. Otvaranje će obaviti premijer FBiH Nermin Nikšić, gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar