Program odobren za investiranje 200.000 KM u projekte napretka, preduzetništva i zanatstva

PRVA
3 minuta čitanja

Vlada Federacije BiH je danas prihvatila odluku o odobrenju Programa potrošnje sredstava s kriterijumima raspodjele finansiranja neprofitnim organizacijama – udruženjima građana, Obrtničkom komori FBiH, komorama kantona i obrazovnim institucijama. Za realizaciju ovog programa, obezbijeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 320.000 KM, od čega je 200.000 KM iz Budžeta FBiH, dok je 120.000 KM donirano. Ova sredstva će se dodijeliti korisnicima kao bespovratna finansijska podrška za njihove projekte.

Jedan od projekata koji će biti sproveden kroz ovaj program je “Unaprijeđenje upravljanja za brži ekonomski rast”. Ukupna vrijednost ovog projekta je 270.000 KM, od čega će se 150.000 KM obezbijediti iz Budžeta FBiH, dok će se preostalih 120.000 KM dobiti putem donacija kroz sporazum između Federalnog ministarstva i UNDP-a. Glavni cilj ovog projekta je podržavanje uspostavljanja novih i jačanje postojećih usluga poslovne podrške za startapove i mlade preduzetnike u digitalizaciji poslovnih procesa, razvoju poslovanja, povećanju konkurentnosti i implementaciji inovativnih poslovnih modela.

Korisnici ovog projekta će biti preduzetničke institucije sa teritorije Federacije BiH koje imaju najmanje jednog stalno zaposlenog radnika i koje su se registrovale najkasnije do 31. decembra 2020. godine. To uključuje preduzetničke inkubatore, tehnološke parkove, akceleratore, preduzetničke centre, klastere, razvojne agencije, udruženja preduzetnika i zanatlija, kao i komore. Dodjela sredstava će biti obavljena putem javnog konkursa, a rezultati će biti objavljeni u Službenim novinama BiH i na web stranici Ministarstva.

Odluka o odobrenju Programa potrošnje sredstava takođe obuhvata i projekt “Podrška organizaciji sajmova”. Za ovaj projekt je iz federalnog budžeta planirano izdvojiti 50.000 KM.

- Oglas -

Na osnovu zaključaka Vlade FBiH, koje je predložilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, usvojene su informacije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju fotonaponske elektrane “Zvizdan” privrednog društva MET Consulting d.o.o. Široki Brijeg, kao i energetskih dozvola za izgradnju 22 fotonaponske elektrane “Stolac Solar 01” investitora Aurora Solar d.o.o. Stolac. Planirana snaga instalacije za fotonaponsku elektranu “Zvizdan” iznosi 28,5 MW, sa godišnjom proizvodnjom električne energije od 46,683 GWh. Za fotonaponske elektrane “Stolac Solar 01” planirana je priključna snaga od 4,95 MW, sa godišnjom proizvodnjom električne energije od 9,7 GWh, uključujući dodatne lokacije sa priključnom snagom od 2,58 MW i 3,22 MW, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od 4,91 GWh i 6,2 GWh. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će biti odgovorno za aktivnosti vezane za izdavanje energetskih dozvola u skladu sa propisima.

Ove odluke su donesene sa ciljem podrške udruženjima preduzetnika i zanatlija, komorama i institucijama koje pružaju poslovnu podršku, radi osiguranja rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća, posebno startapova i mladih preduzetnika. Također, ovaj program ima za cilj podsticanje izgradnje znanja i obrazovanja radne snage potrebne za modernu privredu.

Izvor: Biznis.ba

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar