Proizvođači mlijeka ističu potrebu za povećanjem otkupnih cijena

PRVA
2 minuta čitanja

Zahtjev za povećanjem otkupnih cijena svježeg sirovog mlijeka uputio je Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS. U zahtjevu su navedena tri imena otkupljivača: Mlijekoprodukt Kozarska Dubica, Lactalis BiH Gradačac i Mliječna industrija 99 Gradačac. Udruženje je naglasilo da je otkup mlijeka opao za približno 50.000 litara dnevno u posljednjih nekoliko mjeseci. Također, mnogi proizvođači odustali su od nabavke junica putem programa resornog ministarstva zbog loše prognoze ekonomičnosti proizvodnje.

Otkupljivače je zamoljeno da revidiraju otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka te ih usklade s poskupljenjem ulaznih faktora u mljekarskoj proizvodnji i cijenama mliječnih proizvoda u trgovinskim lancima. Udruženje smatra da trenutne cijene mlijeka nisu dovoljne za održivu i stabilnu proizvodnju, preradu i snabdijevanje domaćeg tržišta kvalitetnim mliječnim proizvodima.

Dodatno, Udruženje je istaknulo svoje višestruke zahtjeve prema nadležnim organima na razini BiH za uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje, ali nije naišlo na podršku. Izrazili su svoje nezadovoljstvo nespremnošću Vijeća ministara BiH da zaštiti domaću poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju, upozoravajući na gašenje sela i propadanje farmi.

Udruženje je upozorilo na primjer Hrvatske, gdje je proizvodnja mlijeka u proteklih desetak godina prepolovljena, a stopa samodostatnosti u proizvodnji mlijeka smanjena na samo 50%. Naglašava se mogućnost istog scenarija u BiH ako se ne poduzmu propisane zakonske mjere zaštite domaće proizvodnje.

- Oglas -

Ovim zahtjevom, Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS želi skrenuti pažnju otkupljivača i nadležnih organa na potrebu za povećanjem otkupnih cijena mlijeka. Svjesni su da niske cijene mlijeka ugrožavaju stabilnost i održivost mljekarske proizvodnje, kao i domaće snabdijevanje kvalitetnim mliječnim proizvodima. Nadaju se da će njihov zahtjev biti prihvaćen kako bi se zaštitila domaća poljoprivredna i prehrambena proizvodnja u Bosni i Hercegovini.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar