Proizvodnja čokolade u Belgiji dostiže 172.000 tona godišnje

PRVA
4 minuta čitanja

Povijest bogate čokolade Belgije

Povijest belgijske čokolade datira još iz 18. stoljeća, a do danas su tajne sastojaka i metoda proizvodnje pažljivo čuvane. Belgijska čokolada, prvo proizvedena u ljekarnama u medicinske svrhe, kasnije je postala poznata kao “praline” sa širokim rasponom okusa i punjenja, stekavši popularnost diljem svijeta zbog svog jedinstvenog okusa i visoke kvalitete.

Belgijska čokolada je poznata po svom jedinstvenom okusu, postignutom korištenjem 100% kakao maslaca u procesu proizvodnje, odabirom velikih kakao zrna i prolaskom kroz višestruke uzastopne procese kako bi se postigao najbolji miris. Osim čokoladnih butika koji nude ručno izrađene i svježe okuse, trgovine koje predstavljaju belgijske čokoladne brandove mogu se pronaći na gotovo svakom koraku u Belgiji.

Belgijska čokolada ima reputaciju izuzetno visoke kvalitete, a praline, male čokoladne bombone namijenjene za uživanje u jednom zalogaju, izumio je Belgijanac Jean Neuhaus (1877.-1953.) 1912. godine.

- Oglas -

Belgija je također domaćin muzeja čokolade pod nazivom Belgian Chocolate Village. Muzej se nalazi u nekadašnjoj čokoladnoj tvornici i ima veliku staklenu konzervatoriju s kakao stablima i drugim tropskim biljkama. Čokoladno selo udaljeno je samo 20 minuta vožnje od centra grada, nudeći posjetiteljima mogućnost da svakodnevno kušaju sve čokoladne delicije koje proizvode lokalni majstori.

Nathan Minc, majstor muzeja “Belgian Chocolate Village” u glavnom gradu Bruxellesu, govorio je o tajnama okusa belgijske čokolade. Istaknuo je da je jedan od razloga zbog kojeg je belgijska čokolada tako slavna upravo kulturni aspekt, ističući da Belgija proizvodi i konzumira značajnu količinu čokolade. Belgija je kolijevka punjenih čokolada, što je započelo kao poslovna pothvata 1857. godine kada je ljekarnik Jean Neuhaus obložio vanjski dio svojih lijekova čokoladom kako bi povećao zadovoljstvo kupaca. Kasnije je njegov unuk počeo koristiti mekana punjenja umjesto lijekova, rodivši “praline”.

Minc je dalje objasnio da je Belgija razvila mnoge vrste čokolade s različitim okusima, uključujući voćne okuse i “speculoos”. Uz tu raznolikost, kvaliteta belgijske čokolade također je vrlo visoka. Pronalaženje dobre čokolade može biti izazovan zadatak, a tranzicija od tradicionalne do moderne čokolade također je uvelike prisutna u Belgiji. Praline, s njihovim desecima okusa i punjenja, su belgijski proizvod.

Istaknuo je ključnu karakteristiku ove slastice – tvrdu i hrskavu ljusku koja se kombinira s mekim unutrašnjim dijelom koji se ne miješa s ljuskom, brzo i potpuno se otapa u ustima.

Nancy Vanden Bussche, odgovorna za Belgian Chocolate Village, objasnila je da je muzej zapravo čokoladna tvornica osnovana 1896. godine, nedavno obnovljena od strane općine i otvorena za javnost.

“Ljudi mogu ovdje pronaći sve o čokoladi. Ručno izrađene čokolade proizvode se svaki sat tijekom otvaranja muzeja. Posjetiteljima se nudi užitak jedenja svježe čokolade u okruženju koje podsjeća na prošlo stoljeće”, rekla je Bussche.

Mentioned je da proizvođači čokolade u Belgiji koriste različite tehnike, što ih čini inovativnima i rezultira širokim spektrom ručno izrađenih čokolada.

Jedna od ključnih karakteristika belgijske čokolade je upotreba 100% kakao maslaca umjesto štetnih i jeftinih alternativa poput palminog ili shea maslaca. Belgijanska kraljevska uredba iz 1894. godine, prva i još uvijek važeća u vezi proizvodnje čokolade u zemlji, propisuje da postotak kakao maslaca u čokoladi proizvedenoj u Belgiji ne smije pasti ispod 35%. Zakon dopušta samo visokokvalitetne masnoće, poput maslaca, uz kakao maslac.

U tom kontekstu, Kraljevsko belgijsko udruženje kolača, čokolade i slastica (Choprabisco), koje okuplja 170 tvrtki, također ima ugovor. Stoga, da bi se čokolada nazvala “belgijska čokolada”, svaka faza njene proizvodnje mora se odvijati u Belgiji.

Kakao zrna dolaze iz zemalja poput Meksika, Ugande i Vijetnama. Jedna od tajni belgijske čokolade je upotreba većih kakao zrna, jer imaju intenzivniji okus.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar