Putin hvali Elona Muska kao ‘izvanrednu osobu’

PRVA
1 minuta čitanja

Pohvala Muska od strane Putina javno je izrečena nakon nekoliko dana od izjave američkog poduzetnika u kojoj je odbio zahtjev Ukrajine prošle godine da aktivira svoj sistem satelita Starlink u krimskom lučkom gradu Sevastopolju kako bi pomogao napadu na rusku flotu. Musk je izjavio da se boji da bi to moglo biti saučesništvo u “velikom ratnom činu”.

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, nedavno se pojavio na društvenoj mreži X kako bi pohvalio Muska zbog te odluke, koja je izazvala oštru kritiku ukrajinskih političara. Medvedev je rekao da je Musk “posljednji razuman um u Sjevernoj Americi”.

Putin, koji je govorio na ekonomskom forumu na ruskom dalekom istoku, nije spomenuo incident sa Starlinkom. Međutim, kada ga je pitano o uspjehu Muskove kompanije SpaceX u lansiranju raketa u svemir, izjavio je:

– Što se privatnog biznisa i Elona Muska tiče, on je bez sumnje izvanredna osoba. To se mora priznati, a mislim da je priznato širom svijeta. Musk je aktivni i talentirani biznismen koji postiže mnogo uspjeha, uključujući i dobivanje podrške američke države – izjavio je Putin.

- Oglas -

Ruski lider je također istaknuo da će Moskva nastaviti s provedbom svog svemirskog programa unatoč neuspjehu prošlomjesečne misije na Mjesecu.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar