Rat Izraela i Hamasa podigao prijetnju od napada na Amerikance na ‘potpuno drugi nivo’

PRVA
2 minuta čitanja

Rat između Izraela i Hamasa podigao je prijetnju od napada na Amerikance u Sjedinjenim Državama na “potpuno ‘drugi nivo”, upozorio je u utorak direktor FBI Christopher Wray.

– Ocjenjujemo da će akcije Hamasa i njegovih saveznika poslužiti kao inspiracija kakvu nismo vidjeli otkako je (grupa Islamska država) prije nekoliko godina pokrenula svoj takozvani kalifat – poručio je Wray senatskom odboru za domovinsku sigurnost.

– Također ne možemo i ne odbacujemo mogućnost da Hamas ili neka druga strana teroristička organizacija iskoristi trenutni sukob za izvođenje napada ovdje na našem vlastitom tlu – kazao je.

Čelnik Saveznog istražnog biroa kazao je da je najveća prijetnja jevrejskoj i muslimanskoj zajednici u Sjedinjenim Državama.

- Oglas -

– Naša najneposrednija briga je da će nasilni ekstremisti, pojedinci ili male grupe, crpiti inspiraciju iz dešavanja na Bliskom istoku i izvoditi napade na Amerikance u svakodnevnom životu. To uključuje ne samo domaće nasilne ekstremiste inspirisane stranom terorističkom organizacijom, nego i domaće nasilne ekstremiste koji ciljaju na jevrejske ili muslimanske zajednice – kazao je.

Wray je pomenuo hapšenje u Houstonu prošle sedmice čovjeka koji je proučavao kako da pravi bombe i objavio na internetu o “ubijanju Jevreja” i smrti šestogodišnjeg muslimanskog dječaka u Ilinoisu od strane njegovog stanodavca, ubistvo koje se istražuje kao zločin iz mržnje.

– Rat koji je u toku na Bliskom istoku podigao je prijetnju napada na Amerikance u Sjedinjenim Državama na potpuno drugi nivo – rekao je Wray.

Naglasio je da je Al-Kaida izdala “svoj najkonkretniji poziv za napad na Sjedinjene Države u posljednjih pet godina” i da je Islamska država pozvala sljedbenike da napadaju jevrejske zajednice u Sjedinjenim Državama i Evropi.

On je rekao da je Hezbollah, koga podržava Iran, također prijetio da će napasti američke interese na Bliskom istoku i da je došlo do povećanja napada na američke vojne baze u inostranstvu od milicija koje podržava Iran, prenosi AFP.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar