Razgovori između Lakića i RMU Zenica: Trenutno se pokušava pronaći rješenje

PRVA
2 minuta čitanja

Na nedavnom sastanku ministra i suradnika, kao i drugih važnih strana, uključujući direktora poduzeća “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, izvršnog direktora za proizvodnju poduzeća “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, upraviteljstvo Rudnika mrkog uglja “Zenica” u Zenici i predstavnike Nezavisnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, razmotrena je aktualna problematika u Rudniku mrkog uglja “Zenica” u Zenici.

Nakon temeljite analize situacije, donesena je odluka o trajnom prekidu rudarskih radova u rudarskom objektu “Stara jama” u RMU “Zenica”. Ova odluka ima cilj reorganizirati i poboljšati rad rudnika, a očekuje se da će biti provedena najkasnije do 2. listopada 2023. godine.

Također, sastanak je bio prilika da predstavnici poduzeća “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo iznesu svoje probleme vezane uz osiguravanje dodatnih sredstava za RMU Zenica. Ta sredstva su potrebna za isplatu plaća radnicima u rudniku za mjesec kolovoz 2023. godine. Izvršni direktor i direktor poduzeća istaknuli su da je jedan od razloga nedostatka sredstava nerelizacija planiranih proizvodnih rezultata u RMU “Zenica” za kolovoz i rujan 2023.

U vezi s isplatom plaće za kolovoz, predstavnici Nezavisnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH su apelirali na sve strane da se pronađe rješenje koje bi omogućilo isplatu plaća radnicima. S obzirom na kompleksnost situacije i nedostatak planirane proizvodnje za kolovoz, sve strane se slažu da je potrebno pronaći odgovarajuće rješenje u skladu s odlukom o prekidu rada.

- Oglas -

Ovo su samo neki od zaključaka s nedavnog sastanka. Situacija u Rudniku mrkog uglja “Zenica” zahtijeva brzo i učinkovito djelovanje svih relevantnih sudionika kako bi se problemi prevladali i rudnik ponovno vratio na put uspjeha.

Izvor: Biznis.ba

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar