Razgovori s dvije avio-kompanije donose optimizam u Tuzli nakon odlaska Wizz Air-a

PRVA
3 minuta čitanja

Wizz Air, najprofitabilnija avio-kompanija na tuzlanskom aerodromu, ovaj tjedan je službeno zatvorila svoju bazu u Tuzli. Uprava aerodroma trenutno pregovara s novim avio-kompanijama i, u suradnji s vlastima, tražeći pogodnosti i alternativna rješenja.

Mnogi putnici, kao i zaposlenici na Međunarodnom aerodromu Tuzla, nadali su se do posljednjeg trenutka da Wizz Air neće zatvoriti svoju bazu ovdje, ali nažalost, to se dogodilo. Uprava aerodroma ostaje optimistična da će uspjeti postići dogovor s drugim avio-kompanijama koje bi barem jedan avion imale ovdje prema rasporedu zimskih letova.

Prema riječima Dževada Halilčevića, direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla, postoji i mogućnost povratka Ryanaira na Međunarodni aerodrom Tuzla. Razlog njihovog odlaska ove godine je obaveza plaćanja tri konvertibilne marke po putniku koji odlazi Direkciji za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine. Predstavnici aerodroma Tuzla, Mostar i Banja Luka pokrenuli su ukidanje ove takse. Dogovoreno je da se uvede jednogodišnji moratorij na ovu taksu ako ga odobri Vijeće ministara.

Međunarodni aerodrom Tuzla je u prva osam mjeseci ove godine prevezao 510.000 putnika, od planiranih ukupnih godišnjih 600.000. Ovo je rekordna godina kako za aerodrom tako i za Wizz Air u Tuzli, prema svim parametrima. Uspješno poslovanje tuzlanskog aerodroma imalo je pozitivan utjecaj na razvoj Tuzlanskog kantona, kako je potvrđeno u sektoru turizma.

- Oglas -

Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Tuzle, izjavila je da je posljednjih godina došlo do povećanja broja turista, posebno iz europskih zemalja gdje je Wizz Air imao zračne linije. Sve više građana Europske unije iskoristilo je prilike za jeftine i praktične veze s Bosnom i Hercegovinom, posebno s ovim sjeveroistočnim dijelom Bosne i našim gradom Tuzlom. Kao rezultat toga, broj turističkih posjeta je stalno rastao.

Dok čekaju povoljne odgovore od avio-kompanija s kojima pregovaraju, Međunarodni aerodrom Tuzla nastavlja rad na završetku infrastrukturnih projekata koji će pružiti bolje uvjete potencijalnim partnerima i putničku udobnost. Finalni radovi se provode na trećoj gates, a trenutno je u tijeku projekt za središnje svjetla na pisti, što su neki od uvjeta postavljenih od strane avio-kompanija za njihov dolazak ili nastavak prisutnosti. Radovi na atriju su završeni, a izgradnja parkirališta je u tijeku.

Izvor: Biznis.ba

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar