Razlika u vrijednosti uvoznog i izvezenog vina u BiH je iznenađujuća

PRVA
2 minuta čitanja

Import vina u Bosnu i Hercegovinu i dalje premašuje izvoz, pokazuju statistički podaci za period od 1. januara do 31. jula ove godine. Prema informacijama iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, vrijednost uvezenog vina u tom periodu iznosila je 21,43 miliona KM, dok je izvezeno vina u vrijednosti od svega 5,36 miliona KM.

Trend mnogo većeg uvoza nego izvoza vina se i dalje nastavlja i tokom prethodnih godina. U 2022. godini, uvezeno je 8,48 miliona litara vina u vrijednosti od 39,49 miliona KM, dok je izvezeno svega 3,16 miliona litara vina u vrijednosti od 7,66 miliona KM. Slična situacija je bila i 2021. godine, kada je uvezeno 8,4 miliona litara vina u vrijednosti od 33,74 miliona KM, a izvezeno 3,2 miliona litara vina u vrijednosti od 6,37 miliona KM.

Da bi se poboljšala situacija i osigurala veća konkurencija proizvođača vina iz Bosne i Hercegovine na evropskom i svjetskom tržištu, Parlamentarna skupština BiH nedavno je usvojila Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH. Ovaj zakon usklađuje bosanskohercegovačku regulativu o tržištu vina sa propisima Evropske unije.

Zakon ima za cilj stvaranje boljeg pristupa proizvođačima vina iz BiH evropskom i svjetskom tržištu, uz osiguravanje poboljšanih uslova za proizvodnju vina. Jedan značajan aspekt zakona odnosi se na regulisanje oznaka porijekla, označavanje, prezentaciju i reklamiranje vinskih proizvoda, kao i na njihovu kontrolu i nadzor prije stavljanja na tržište. Zakon također obuhvata i odredbe o ekološkim vinima, aromatiziranima vinskim proizvodima i voćnim vinima.

- Oglas -

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH, koja uključuje i Grupaciju proizvođača i izvoznika vina, istaknut je značaj regulisanja ove oblasti kako bi vinari u BiH bili konkurentni na svjetskom tržištu. Trenutno u Bosni i Hercegovini godišnje se proizvede oko 18 miliona litara vina, a registrovano je oko 70 proizvođača.

Potpisivanje i implementacija Zakona o organizaciji tržišta vina u BiH trebali bi omogućiti poboljšane uslove za proizvođače vina i promovirati izvoz domaćeg vina, čime bi se smanjila zavisnost od uvoza i povećala konkurentnost na tržištu.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar