Rekordna posjeta FBiH od strane posjetitelja iz Saudijske Arabije u kolovozu: Gotovo 400.000 prenoćišta

PRVA
3 minuta čitanja

U posljednjim turističkim sezonama, turistički sektor u Federaciji BiH zabilježio je nastavak rasta, a podaci za kolovoz 2023. godine pokazuju značajan porast u usporedbi s prethodnim godinama. Prema statističkim podacima Federalnog zavoda za statistiku BiH, u kolovozu ove godine u Federaciji BiH boravilo je 171.928 turista, što predstavlja povećanje od 18 posto u odnosu na kolovoz 2022. godine.

U jednomjesečnom razdoblju, odnosno u usporedbi s prethodnim mjesecom srpnjem, zabilježen je rast od 9,1 posto. Ti podaci sugeriraju snažnu turističku sezonu koju je Federacija BiH doživjela tijekom proteklog mjeseca.

Kad je riječ o strukturi turista, domaći posjetitelji čine 20,3 posto ukupnog broja dolazaka, dok strani posjetitelji čine preostalih 79,7 posto. Ti statistički podaci nagovještavaju da strani posjetitelji dominiraju u posjeti Federaciji BiH.

Kad je riječ o prenoćištima, brojke su također impresivne. U kolovozu 2023. godine turisti su ostvarili ukupno 398.646 prenoćišta, što predstavlja povećanje od 13,8 posto u usporedbi s prošlom godinom.

- Oglas -

Kad je riječ o strukturi prenoćišta, domaći posjetitelji čine 21,2 posto, dok većinu od 78,8 posto čine strani posjetitelji. Vrsta smještajnih objekata s najvećim brojem prenoćišta je Hoteli i sličan smještaj, koji čini čak 92,8 posto ukupnog broja prenoćišta.

Kada je riječ o strukturi prenoćišta stranih posjetitelja, najviše prenoćišta ostvarili su posjetitelji iz Saudijske Arabije, koji čine 15,2 posto od ukupnog broja prenoćišta. Slijede posjetitelji iz Turske (7,5 posto), Hrvatske (6,8 posto), Kuvajta (5,9 posto) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (5,6 posto). Ukupno gledano, posjetitelji iz tih pet zemalja ostvarili su 41 posto prenoćišta, dok su posjetitelji iz drugih zemalja ostvarili 59 posto prenoćišta.

Što se tiče kapaciteta smještaja, u kolovozu 2023. godine bilo je dostupno 31.900 kreveta, što je povećanje od 5,1 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Stopa iskorištenosti kreveta za kategoriju Hoteli i sličan smještaj iznosi 44,1 posto.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku BiH ukazuju na snažnu turističku sezonu u Federaciji BiH u kolovozu 2023. godine. Rast broja turista i prenoćišta, zajedno s povećanjem broja raspoloživih kreveta, pozitivno utječu na razvoj turističkog sektora u Federaciji BiH. Nadamo se da će se ovaj trend rasta nastaviti u nadolazećim turističkim sezonama i da će Federacija BiH zadržati svoj status kao popularna turistička destinacija.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar