Rezerve u augustu premašile 30,5 milijardi KM

PRVA
2 minuta čitanja

Prema informacijama koje je objavila Centralna banka BiH, štednja domaćeg sektora dostigla je iznos od 30,51 milijardi KM krajem augusta ove godine. To predstavlja rast od 343,2 miliona KM u odnosu na prethodni mjesec, što je povećanje od 1,1 posto.

Centralna banka BiH također je izvijestila o mjesečnom porastu štednje u svim sektorima. Najveći rast zabilježen je kod stanovništva, gdje su rezerve porasle za 107,7 miliona KM ili 0,7 posto. Privatne tvrtke zabilježile su rast štednje od 153,1 miliona KM ili 2,3 posto, dok su nefinancijska javna poduzeća zabilježila rast od 18,3 miliona KM ili jedan posto.

Rast štednje također je zabilježen i kod vladinih institucija, gdje su rezerve porasle za 47,2 miliona KM ili 1,1 posto, kao i kod ostalih sektora za 16,9 miliona KM ili 0,9 posto, prema izvješću Centralne banke BiH.

Godišnja stopa rasta ukupne štednje u BiH u augustu iznosila je 6,8 posto, što je apsolutno iznosilo 1,93 milijarde KM. Podaci Centralne banke BiH također pokazuju da je godišnji rast štednje zabilježen u svim sektorima, osim kod nefinancijskih javnih poduzeća i vladinih institucija.

- Oglas -

Štednja stanovništva porasla je za 1,32 milijarde KM ili 9,3 posto, dok su rezerve privatnih tvrtki porasle za 979,5 miliona KM ili 16,8 posto. Ostali domaći sektori zabilježili su rast štednje od 5,2 miliona KM ili 0,3 posto. Međutim, nefinancijska javna poduzeća su doživjela smanjenje štednje od 118,9 miliona KM ili 5,9 posto, dok su rezerve vladinih institucija smanjene za 252,9 miliona KM ili 5,3 posto.

Ovi podaci ukazuju na stabilno financijsko stanje Bosne i Hercegovine, s rastom rezervi u svim sektorima. Štednja stanovništva i privatnih tvrtki ima značajan i konstantan rast, dok je kod nefinancijskih javnih poduzeća i vladinih institucija zabilježeno smanjenje rezervi. Ovi podaci mogu služiti kao pokazatelj ekonomskog razvoja zemlje i ukazuju na to da se domaći sektor u BiH stabilizira i jača.

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar