Rusija će izvršiti agresiju na druge zemlje u slučaju da Ukrajina bude poražena

PRVA
2 minuta čitanja

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, upozorio je evropske lidere na mogućnost da Rusija obnovi svoje vojne mogućnosti i izvrši agresiju na druge zemlje u sljedećih pet godina ukoliko bi kontinent pokleknuo u podršci Kijevu, izvještava Reuters.

Zelenski je, dok je prisustvovao samitu Evropske političke zajednice u Španiji, također izjavio da i dalje vjeruje u nastavak finansijske pomoći od strane Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, uprkos “političkim olujama” u Washingtonu i drugdje.

U emocionalnom govoru, Zelenski je opisao kako su djeca u ukrajinskom gradu Harkovu u istočnoj Ukrajini bila primorana pohađati nastavu na daljinu ili u podzemnoj željeznici zbog zračnih napada.

– Sve dok ne postoji potpuno efikasan protuzračni sistem, djeca neće biti u mogućnosti pohađati školu – rekao je on na skupu u gradu Granadi.

- Oglas -

Istaknuvši užase rata, u napadu ruskih snaga na selo u regiji Harkov, u četvrtak je izgubljeno najmanje 51 život, uključujući šestogodišnjeg dječaka, javljaju ukrajinski zvaničnici.

Zelenski je izjavio da bi dodatna vojna oprema koju evropske zemlje pruže Ukrajini mogla pomoći u zaštiti od ruskih napada, te bi na taj način “dronovi, tenkovi ili bilo koje drugo rusko oružje ne bi moglo nanijeti štetu Evropi”.

– Ne smijemo dozvoliti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da destabilizira bilo koji drugi dio svijeta ili naše partnere u cilju oslabljivanja Evrope – rekao je Zelenski.

(Vijesti.ba / FENA)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar