Home Svijet Rusija u UN-u: Ukrajinci su sami krivi za civilne žrtve

Rusija u UN-u: Ukrajinci su sami krivi za civilne žrtve

by admin

Rusija je jučer u Vijeću sigurnosti UN-a oštro kritikovana zbog jednog od najvećih raketnih napada na Ukrajinu od početka rata zbog čega je i sazvan hitan sastanak tog 15-članog tijela.

U jučerašnjim ruskim napadima poginuo je 31 civil, a povrijeđeno više od 130.

Poljska je ranije objavila kako se čini da je u poljski zračni prostor ušla ruska raketa te nakon manje od tri minute vratila se u Ukrajinu.

“Tragično, 2023. završava kao što je i počela – s razarajućim nasiljem protiv naroda Ukrajine. Još jednom su Ukrajinci prisiljeni provesti praznike tražeći sklonište, raščišćavajući ruševine i pokapajući mrtve, na niskim temperaturama”, rekao je pomoćnik glavnog sekretara UN-a Khaled Khiari.

Većina članica Vijeća, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudila je napade na Ukrajinu.

“Umjesto mira, (ruski predsjednik Vladimir) Putin odlučio je obilježiti ove blagdane i Novu godinu s neviđenim brojem napada bespilotnim letjelicama i projektilima na drugu državu članicu UN-a”, rekao je američki predstavnik u UN-u John Kelley.

Zamjenik stalnog predstavnika Kine u UN-u Geng Shuang pozvao je na “političko rješenje” rata u Ukrajini. Ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je da je Rusija pokrenula napade samo na vojnu infrastrukturu u Ukrajini te da je ukrajinski sistem protuzračne odbrane odgovoran za civilne žrtve.

Predstavnica Velike Britanije pri UN-u Barbara Woodward odgovorila mu je kako su ruske akcije jedini uzrok tragedije u Ukrajini. “Ostalo je bujica laži i dezinformacija”, kazala je Woodward.

Napade Rusije na Ukrajinu osuđuje glavni sekretar UN-a Antonio Guterres, kazao je u izjavi njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

“Napadi na civile i civilnu infrastrukturu krše međunarodno humanitarno pravo, neprihvatljivi su i moraju odmah prestati”, rekao je Dujarric.

(Vijesti.ba)

Možda vas zanima