SAD dostavlja Ukrajini municiju s empobrecenim uranijem

PRVA
2 minuta čitanja

Municija, koja bi mogla pomoći u razaranju ruskih tenkova, dio je novog paketa vojne podrške Ukrajini koji će biti predstavljen iduće sedmice.

Municija se može ispaliti iz američkih tenkova Abrams koji će biti dostavljeni Ukrajini u idućim sedmicama.

Jedan od dužnosnika je izjavio da će sljedeći paket imati vrijednost između 240 i 375 milijuna dolara, ovisno o njegovom sadržaju.

Iako je Velika Britanija ranije ove godine poslala empobreceni uranij u Ukrajinu, ovo će biti prva takva američka pošiljka i vrlo vjerojatno će izazvati kontroverze. Ona se nadovezuje na prethodnu odluku administracije Bidena da pošalje Ukrajini kasetne bombe, unatoč zabrinutosti da takvo oružje predstavlja opasnost za civile.

- Oglas -

Postoje intenzivne rasprave o korištenju empobrecenog uranija, a međunarodna koalicija koja se zalaže za njegovu zabranu smatra da postoje ozbiljni zdravstveni rizici od ingestije ili inhalacije prašine empobrecenog uranija, uključujući različite vrste tumora i defekte kod novorođenčadi.

Iako je empobreceni uranij radioaktivan, znatno je manje radioaktivan od prirodnog uranija, ali čestice se mogu zadržati dugo vremena. Radioaktivni materijal bi mogao dodatno otežati već veliki problem neeksplodiranih mina u Ukrajini nakon rata. Dio zemlje već je preplavljen neeksplodiranim streljivom od kasetnih bombi i stotinama hiljada protupješačkih mina.

SAD je koristio velike količine municije s empobrecenim uranijem 1990. i 2003. godine za vrijeme Zaljevskih ratova te za vrijeme NATO-ovog bombardiranja Jugoslavije 1999.

(Vijesti.ba)

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar