Šesti AJB DOC od 8.-12. 9. publici donosi 24 vrlo motivirajuća dokumentarna ostvarenja

PRVA
4 minuta čitanja

BH Telecom svoj društveno odgovorni angažman od prvog dana svog poslovanja u Bosni i Hercegovini shvata kao važan dio svoje misije, pridonoseći sportu, znanosti, obrazovanju i kulturi i umjetnosti. Zato je prije šest godina, 2018. godine, podržao prvotno, inaugurativno izdanje međunarodnog festivala AJB DOC, kojeg je regionalna televizija Al Jazeera Balkans službeno pokrenula u veljači te godine.

Ovo uspješno partnerstvo je nastavljeno i sljedećih godina, pa tako BH Telecom će biti Glavni sponzor i ovogodišnjeg, šestog po redu izdanja AJB DOC Festivala, koji ljubiteljima dokumentarnih filmova od 8. do 12. rujna u Sarajevu donosi 24 izvanredna ostvarenja. Filmovi koji će biti prikazani tijekom Festivala bit će inspirativni i vođeni temom PRAVA / RIGHT(S), zbog sve češćeg kršenja i oduzimanja temeljnih sloboda i prava pojedinaca i grupa širom svijeta, koja bi trebala biti zajamčena svakom ljudskom biću, ali nisu.

Dokumentarci dolaze iz različitih dijelova svijeta, ali i iz našeg regiona. To su snažne priče koje će gledatelje ostaviti bez ravnodušnosti, zbog čega se organizatori nadaju da će kina tijekom Festivala biti puna.

Od gotovo 300 prijavljenih filmova, selektori su odabrali 24 filma iz 19 zemalja, koji će biti prikazani u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SmartDoc, te dvije specijalne projekcije, od čega je šest svjetskih premijera, jedna internacionalna, 12 regionalnih i pet bosanskohercegovačkih. Prikazivanje filmova je planirano na tri lokacije. Vrhunska selekcija dokumentarnih filmova bit će prikazana u Cineplexxu Sarajevo i Bosanskom kulturnom centru (BKC), dok će program za profesionalce iz dokumentarne industrije biti održan u Kamernom teatru 55.

- Oglas -

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će priznati međunarodni žiri: redatelj Vitalij Manski, redateljica Bernadett Tuza-Ritter, producentica Vanja Jambrović, redatelj Nermin Hamzagić i producent Mohamed Elmongy.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Kao jedan od veoma važnih dijelova Festivala, već drugu godinu zaredom, u suradnji s Al Jazeera Documentary kanalom, bit će održani AJD Industry Days @AJB DOC, susreti za profesionalce iz dokumentarne industrije koji omogućavaju mreženje autorima dokumentarnih filmova s donositeljima odluka sa Balkana i šire, te olakšavaju financiranje i produkciju dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Europe, Južnog Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, kao i podršku u emitiranju, distribuciji i prodaji njihovih djela medijskim kućama i emiterima širom svijeta.
Također, u suradnji s Al Jazeera Media Institutom i u partnerstvu sa Samsungom i UNFPA-om, bit će održan trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” namijenjen mladim autorima iz regije, a bit će održan i bogat popratni program, izložba fotografija i panel-diskusija.

Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala i sinopsisi filmova dostupni su na službenom web mjestu: www.ajbdoc.ba, a karte se mogu kupiti na Box Office-u Cineplexxa Sarajevo od 8. do 12. rujna.

(Vijesti.ba)

 

Podijelite ovaj članak
Dodaj komentar